Nezaplacený telefon, jízdenka, ale také absence finanční gramotnosti. Jak nespadnout do exekuce?

9. únor 2024

Zadlužit se není v dnešní době problém. Jak ale s dluhy správně zacházet, aby člověk situaci zvládl a nespadl do exekuce? Co má společného exekutorský úřad s tématem finanční gramotnosti? Jaké jsou nejčastější mýty o exekutorech? A kdy může exekutor vstoupit do vašeho bytu?

„Důvody, proč se lidé dostávají do problémů, jsou exekutorům, kteří v České republice působí už 20 let, velmi dobře známy. Soudní exekutorka Zuzana Grosamová se proto rozhodla, že se zaměří i na stránku prevence, tedy na vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti,“ vysvětluje na úvod spojení dvou zdánlivě protichůdných témat ředitel Exekutorského úřadu pro Prahu 6 Lukáš Bažanovský.

Absence finanční gramotnosti

Právě absence v oblasti finanční gramotnosti je totiž podle něj nejčastějším důvodem, proč lidé končí s exekucí na krku. „Často k tomu ještě přidávám mediální a internetovou gramotnost, protože všechny tyto tři oblasti spojuje sousloví kritické myšlení. Pokud totiž budeme bezmezně a bezmyšlenkovitě věřit všemu, co si kde na internetu přečteme, pokud smlouvu podepíšeme, aniž bychom si ji nejprve přečetli, dostaneme se do problému.“

Čtěte také

Vedle finanční nevzdělanosti stojí ale za dluhy či exekucemi velmi často i obyčejná lidská zapomnětlivost. „Stalo se to určitě každému z nás. Nezaplacený telefon, internet, televize a podobně skutečně vedou velmi často ke vzniku dluhu. Cest, jak se dostat do exekuce, je ale mnohem více,“ varuje expert.

Velmi často jsou to například pokuty za dopravní přestupky, případně nezaplacené jízdenky. Už ale není možné, jako tomu bylo dříve, dostat se z menších částek v rámci soudního a exekučního řízení k vyšší částce kvůli vyhláškám a nákladům za advokáty a exekutory. Na druhé straně se spousta lidí diví, že za dvacet let nesplácení dluhu mají místo původních 10 000 zaplatit čtyřnásobně víc. Důvod je ale prostý a opět souvisí s finanční gramotností. Úroky z prodlení dokážou i původní malou dlužnou částku vystřelit za desítky let neplacení násobně výše.“

Exekutor v bytě

A kdy může exekutor vstoupit do bytu dlužníka bez jeho přítomnosti? „Exekutor a jeho pověření zaměstnanci, kterým se říká vykonavatelé, mohou vstoupit do obydlí dlužníka, pokud se domnívají, že se tam nalézá majetek dlužníka. Vzhledem k tomu, že exekucí je ale v České republice vedeno několik milionů, množství případů, kdy exekutoři vstupují do obydlí se zámečníky, je minimum,“ uklidňuje Bažanovský.

Navíc postupy, jak se exekutor má chovat, jsou jasně dány zákonem. „Profese exekutora je s nadsázkou řečeno jednou z nejregulovanějších a nejhlídanějších v Česku. Postup soudního exekutora kontroluje nejenom Exekutorská komora, ale také příslušný exekuční soud a ministerstvo spravedlnosti. Excesů, které v minulosti vznikaly, je tak dnes opravdu minimum,“ dodává odborník.

Spustit audio

Související