Nevěděla jsem, jak zastavit vlak, který se řítil mimo trať, popisuje herečka Helena Dvořáková důvod rakoviny

6. únor 2023

Nová rodina, děti, divadlo. Bylo toho na ni moc a následkem byl boj s rakovinou. „Měla jsem správně odhadnout, kde je moje hranice. To je to hlavní, co jsem měla pochopit,“ shrnuje nelehkou životní etapu. Na kolika rozhlasových hrách se podílela? Je jejím štěstím Berounka? Jakého projektu se teď účastní a proč?

„Všechno má svou příčinu a následek. Suma sumárum, samu sebe jsem přetáhla a nevěděla, jak zastavit vlak, který se řítil mimo trať.“ Nemoc se u ní začala projevovat bolestí hlavy. Absolvovala klasickou léčbu, ale pak se rozhodla, že půjde vlastní cestou.

„Cesta léčby byla také důležitá, ale řekla jsem si, že půjdu tou svou vlastní, vnitřní. Absolvovala jsem různé semináře a pracovala na sobě. Došla jsem k tomu nejdůležitějšímu, a to že nejsem oběť, ale sama tvořím svůj život.“

Helena Dvořáková odmítla další léčbu a položila si klíčovou otázku: „Mám důvěřovat těm, kdo mi říkají, že mi pomůžou, nebo tomu nejtiššímu hlasu, který mi říkal, že je všechno v pořádku. Není to recept! Tohle si musí zodpovědět každý sám a nést za to odpovědnost,“ uzavírá herečka.  

autoři: Tereza Kostková , eh

Související