Neutrální chuť a vůni u lněného oleje nečekejte. Těšit vás ale může vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin

4. prosinec 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Lněný olej

Lněný olej je důležitá surovina pro výrobu laků, fermeží nebo linolea. Díky vysokému obsahu zdravých omega-3 mastných kyselin se s ním ale dá kouzlit i ve studené kuchyni. Jedinou nevýhodou může být jeho nezvyklá chuť a krátká životnost. Uspokojivě se ale dá nahradit i lněným semínkem. 

Použití lněného oleje v kuchyni je doloženo už od středověku. Možná vás tedy v této souvislosti napadne, proč se z kuchyně téměř vytratil. Důvodem je jeho ne úplně vhodné složení, odpovídá redaktor spotřebitelského časopisu dTest Jan Maryška.

Lněný olej sice má velmi vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, je ale náchylný ke kažení. Není proto vůbec vhodný pro dlouhodobé skladování. Rovněž má svoji specifickou chuť, a proto jeho použití není univerzální jako u jiných olejů.

Jako rybí tuk

Lněný olej obsahuje 53 % omega-3 nenasycených mastných kyselin, což je podíl, který nemá žádná jiná potravina. Dalo by se tak proto o něm hovořit jako o vegetariánské alternativě rybího tuku. 

Časopis dTest otestoval celkem 13 vzorků lněných olejů. Měření ukázala, že u všech se obsah omega-3 kyselin blížil 53% podílu. Horší známky si odnesly pouze čtyři lněné oleje, u kterých dTest našel mírné známky pokažení jako například chuť po žluknutí nebo rybí příchuť.

Nutno dodat, že známkou pokažení není mírně nahořklá chuť nebo zakalená barva.

Výsledky dTestu:

  • Nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin měl lněný olej značky Keiser Franz Josef.
  • Nejlépe chutnal olej Bio Rinatura.

Pozor na teplo

Důležitější tedy než to, jaký olej si vyberete, je to, jak se k němu v kuchyni chováte. Lněný olej je vhodný k použití pouze ve studené kuchyni, a to nejen z důvodu chuti, ale hlavně kvůli jeho technologickým vlastnostem, upozorňuje Jan Maryška.

Lněný olej totiž není za vyšších teplot příliš stabilní. Nedokáže odolávat přímému slunečnímu světlu a vysokým teplotám. Pokud ho však budete uchovávat v tmavé skleničce a ne příliš dlouho, nemůžete udělat chybu.

Pokud by vám ale přesto vadila nahořklá chuť oleje, dá se velmi dobře nahradit lněným semínkem. Lněná semínka v sobě obsahují 16 % omega-3 mastných kyselin. Navíc ještě obsahují lignany, což jsou látky podobné rostlinným estrogenům, které v těle můžou působit preventivně proti rakovině prsu či tlustého střeva.

Spustit audio

Související