Neutrální chuť a vůni u lněného oleje nečekejte. Těšit vás ale může vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin
Lněný olej je důležitá surovina pro výrobu laků, fermeží nebo linolea. Díky vysokému obsahu zdravých omega-3 mastných kyselin se s ním ale dá kouzlit i ve studené kuchyni. Jedinou nevýhodou může být jeho nezvyklá chuť a krátká životnost. Uspokojivě se ale dá nahradit i lněným semínkem.
Použití lněného oleje v kuchyni je doloženo už od středověku. Možná vás tedy v této souvislosti napadne, proč se z kuchyně téměř vytratil. „Důvodem je jeho ne úplně vhodné složení,“ odpovídá redaktor spotřebitelského časopisu dTest Jan Maryška.
„Lněný olej sice má velmi vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, je ale náchylný ke kažení. Není proto vůbec vhodný pro dlouhodobé skladování. Rovněž má svoji specifickou chuť, a proto jeho použití není univerzální jako u jiných olejů.“
Jako rybí tuk
Lněný olej obsahuje 53 % omega-3 nenasycených mastných kyselin, což je podíl, který nemá žádná jiná potravina. Dalo by se tak proto o něm hovořit jako o vegetariánské alternativě rybího tuku.
Časopis dTest otestoval celkem 13 vzorků lněných olejů. Měření ukázala, že u všech se obsah omega-3 kyselin blížil 53% podílu. Horší známky si odnesly pouze čtyři lněné oleje, u kterých dTest našel mírné známky pokažení jako například chuť po žluknutí nebo rybí příchuť.
Nutno dodat, že známkou pokažení není mírně nahořklá chuť nebo zakalená barva.
Výsledky dTestu:
- Nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin měl lněný olej značky Keiser Franz Josef.
- Nejlépe chutnal olej Bio Rinatura.
Pozor na teplo
Důležitější tedy než to, jaký olej si vyberete, je to, jak se k němu v kuchyni chováte. „Lněný olej je vhodný k použití pouze ve studené kuchyni, a to nejen z důvodu chuti, ale hlavně kvůli jeho technologickým vlastnostem,“ upozorňuje Jan Maryška.
Lněný olej totiž není za vyšších teplot příliš stabilní. Nedokáže odolávat přímému slunečnímu světlu a vysokým teplotám. „Pokud ho však budete uchovávat v tmavé skleničce a ne příliš dlouho, nemůžete udělat chybu.“
Pokud by vám ale přesto vadila nahořklá chuť oleje, dá se velmi dobře nahradit lněným semínkem. „Lněná semínka v sobě obsahují 16 % omega-3 mastných kyselin. Navíc ještě obsahují lignany, což jsou látky podobné rostlinným estrogenům, které v těle můžou působit preventivně proti rakovině prsu či tlustého střeva.“
Související
-
Olivový olej po ránu nebo losos k obědu? Bohatý příjem omega-3 mastných kyselin zatočí i s alergiemi
Jak posílit imunitu svépomocí, je v probíhající sezóně různých alergií důležité téma. Pomoci může dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Jak je zařadit do jídelníčku?
-
U olivových olejů přímá úměra neplatí. Nejlepší mohou být drahé, ale i levnější
Natrpklost u olivových olejů nemusí být na závadu. Často je určitá trpkost, kterou lidé vnímají také jako hořkost, daná zdraví prospěšnými fenolickými látkami a taniny.
-
Vyvracíme mýty o řepkovém oleji: Je zcela bez pesticidů a na smažení je lepší než slunečnicový
Spotřebitelský časopis dTest se tentokrát zaměřil na kvalitu řepkového oleje. Otestoval 17 vzorků klasických rafinovaných olejů a jeden nerafinovaný. Jak dopadly?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.