Vyvracíme mýty o řepkovém oleji: Je zcela bez pesticidů a na smažení je lepší než slunečnicový
Spotřebitelský časopis dTest se tentokrát zaměřil na kvalitu řepkového oleje. Otestoval 17 vzorků klasických rafinovaných řepkových olejů a jeden nerafinovaný. Jak dopadly?
Jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným olejem?
Rafinovaný olej je chemicky vyčištěný a zbavený všech přírodních látek. Je chuťově neutrální bez charakteristické vůně. Zároveň je velmi tepelně stabilní. Díky tomu je možné ho používat v kuchyni všemi možnými způsoby.
Nerafinovaný olej naopak obsahuje celou řadu přírodních látek, antioxidantů. Z výživového hlediska je proto zajímavější. Ovšem na úkor jeho tepelné stability. Hodí se tedy spíše na studenou kuchyni. Nedá se na něm smažit, rychleji se rozkládá a kazí. Někdy je cítit po oříškách nebo má tmavší barvu. Musí se prodávat ve tmavých lahvích. Má zpravidla krátkou dobu trvanlivosti a po otevření se musí skladoval v ledničce.
Věřte svým smyslům
Odborníci u testovaných vzorků hodnotili především jejich tepelnou stabilitu a celkovou kvalitu, tedy míru rozkladu, žluklosti a odolnosti proti vysokým teplotám.
Kromě toho přistoupili i k senzorickému hodnocení a sledovali obsah nežádoucích látek, konkrétně pesticidů a skupiny MPCD. To jsou chemikálie, které mohou vznikat v oleji při jeho rafinaci.
Jak poznat kvalitu oleje i bez laboratoře?
Jan Maryška z časopisu dTest doporučuje věřit vlastním smyslům. Rafinovaný olej by neměl mít žádnou chuť ani vůni a měl by mít světlou barvu. Jakékoli jiné senzorické vlastnosti, například občas se objevující zápach rybiny při smažení, ukazují na to, že olej už není v nejlepší kondici.
Jaký je rozdíl mezi klasickým a fritovacím olejem?
Fritovací olej je někdy označení pro směs rostlinných tuků, která je uzpůsobena tak, aby složení mastných kyselin dávalo výrobku co největší odolnost při vysokých teplotách. Dá se využít i ve studené kuchyni, ale nebývá tak chutný jako jednodruhový olej.
Nebojte se řepky, potvrdil test
„Když odhlédneme od žlutých polí, která na nás v květnu útočí, tak proti řepkovému oleji nemůžeme říct nic špatného,“ vyvrací mýty o jeho zdravotní závadnosti Jan Maryška z časopisu dTest.
„V řepkovém oleji je málo mastných kyselin, které by se mohly vlivem tepla rozkládat a mohly by z nich vznikat nějaké nežádoucí produkty. Na smažení se hodí mnohem lépe než slunečnicový olej.“
Kromě toho má řepkový olej taky poměrně vysoký obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin. Maryška vyvrací i mýtus o tom, že se při pěstování řepky používá nadměrné množství pesticidů.
„Při testech jsme je našli pouze u dvou vzorků. Ale jejich množství bylo hluboce podlimitní. A například na často skloňovaný glyfosát jsme nenarazili vůbec v žádném z olejů.“
Výsledky testu
Hodnotitelé u testovaných olejů nenarazili na žádný závažný problém, pouze na drobné rozdíly v kvalitě, které byly dány nižší tepelnou stabilitou.
První místa v testu patřila olejům nižší cenové hladiny.
- olej značky Vitador (prodává se pouze v Lidlu)
- Rodinná edice olejů značky Glencore (v obchodě je najdete pod nadpisy Babičce, Pro mne, Pro tetičku atp.)
- olej značky Albert.
Na posledním místě mezi rafinovanými oleji skončil řepkový olej značky Lukana. Úplně nejnižší bodový zisk si odnesl nerafinovaný řepkový olej se známkami žluklosti.
Související
-
David Storch: Motýlů u nás neubývá kvůli velkým lánům řepky
Často parodovaný výrok premiéra Babiše znovu upozornil, že u nás vymřelo asi 10 % druhů motýlů a jiného hmyzu. Může za to ústup tradičního zemědělství.
-
Přepuštěné máslo: V čem je úžasné?
Jaké teploty snese a jakou má trvanlivost? Jak si ho doma připravit? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.
-
„Nedám dopustit na přepuštěné máslo!“ Anebo se babičky pletly? 4 největší mýty o rostlinných tucích
Tuky k životu nutně potřebujeme. Jde o to kolik a jaké. Jasno vám udělá Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze a Ústavu analýzy potravin a výživy.