Není papír jako papír. Alternativní obaly fast-foodových řetězců jsou vysoce toxické, varuje Jan Tuna a test organizace Arnika

28. červen 2022

Trendem dnešní doby je používat namísto plastových obalů na jídlo obaly z alternativních materiálů, jako je papír nebo cukrová třtina. Test společnosti Arnika a dalších evropských ekologických organizací ale ukázal, že i tyto obaly mohou být velmi nebezpečné. Na vině jsou přidané perfluorované sloučeniny. Které obaly dopadly nejhůře? Novinář Jan Tuna v audiozáznamu ještě prozradí jednoduchý domácí test, jak poznat, jestli je obal perfluorovanými látkami napuštěn.

Leckdo by si řekl, že jídlo zabalené v papíru nebo v krabičce z přírodních vláken, nemůže být nijak škodlivé. Bohužel je ale opak pravdou. „Aby papír nebo jiný kompostovatelný materiál nepropouštěl mastnotu nebo vlhkost, napouštějí je výrobci perfluorovanými látkami. Obal se tak stává nepropustný. Bohužel jsou ale tyto látky velmi škodlivé pro naše zdraví,“ vysvětluje Karolína Brabcová ze společnosti Arnika.

Perfluorované sloučeniny působí negativně na lidské hormony. Mohou způsobovat rakovinu štítné žlázy, jater, u mužů rakovinu varlat. Vysoká expozice těmto látkám u těhotných žen zase může způsobit, že se narodí dítě s nízkou porodní váhou. Studie prokázaly i to, že perfluorované látky snižují účinnost očkování.

Takový papír nekompostujte

Problém je o to závažnější, že perfluorované sloučeniny škodí celé planetě. „Při zpracovávání odpadů se stávají součástí koloběhu přírody, dostávají se do životního prostředí a trvá stovky let, než jsou odbourány. Důkazem je jejich nález i ve vysokohorských himálajských jezerech nebo na pólech, kam lidská noha málokdy vstoupí,“ doplňuje novinář Jan Tuna.

Čtěte také

I přesto na některých obalech lze najít informaci, že je obal kompostovatelný. „Lidé si tedy v dobré víře dávají tyto obaly na kompost. A ony se rozloží. Spolu s nimi se ale do půdy dostanou i perfluorované sloučeniny.“

Pozitivní zprávou ale může být, že výše řečené se netýká tvrdých kartonových obalů, které se používají třeba na zabalení pizzy. „Tvrdší papír prostě mechanicky nepropouští mastnotu tak snadno jako papír tenký, proto se do něj perfluorované látky nepřidávají. Naše analýzy je tam našly jen ve zbytkovém množství,“ uklidňuje Karolína Brabcová.

Ve vlastní krabičce

„Pokud můžeme, jednorázové obaly tedy nepoužívejme,“ apeluje novinář. „Málokdo ví, že jídlo s sebou se dá z restaurace nebo fast-foodu odnést ve vlastní krabičce. Prodejci toto velmi často odmítají a ohánějí se hygienickými pravidly. Není to ale pravda. Žádné takové nařízení neexistuje. Potvrdila to i hlavní hygienička,“ uzavírá Jan Tuna.

Spustit audio

Související