Nejvíc trpí syndromem vyhoření zdravotníci, připomíná psycholog Jiří Novák

22. červen 2021

Chodíte do práce několik let s nadšením. Pak zjistíte, že vás práce nebaví, cítíte se vyčerpaní, nemůžete spát, bolí vás hlava. To, co vás  dřív zajímalo, vás nebaví, přiblížil syndrom vyhoření psycholog Jiří Novák.

„Je to něco podobného jako deprese nebo chronické vyčerpání, ale má to vztah k zaměstnání, nebo k tomu, co vykonávám. Vyhořet může každý. Může se to stát partnerovi, který dlouhodobě pečuje o svého druha. Vyhořet může i maminka na mateřské dovolené.“

Trpíte syndromem vyhoření? Napoví test

U některých profesí je syndrom vyhoření alarmující, dodává psycholog Jiří Novák. „Z praxe vím, že se to týká profesí, které jsou v první linii styku s ostatními lidmi. U učitelů se syndrom vyhoření pohybuje kolem 20 procent, u zdravotníků až 50 procent. Objevuje se u průvodců cestovního ruchu, právníků, policistů.“ Jiří Novák doporučuje udělat si na internetu test, který napoví, zda může jít o syndrom vyhoření.

„Mnoho lidí si v práci dává nereálné cíle. Je třeba organizovat volný čas. Věnovat ho přátelům, příbuzným, rodině. Najít si čas na sport a vyhýbat se dlouhodobému stresu. Je dobré se občas odměnit a mít radost z maličkostí. Dobrá je i změna životního stylu, což však lidé nedělají. A pak dostatečně spát a neřešit problémy alkoholem,“ radí psycholog Jiří Novák.

Mohou mít syndrom vyhoření studenti? Dá se léčit?

Spustit audio

Související