Největším oříškem jsou pro vysavače stále koberce a zvířecí chlupy, odhalil dTest

3. září 2021

Vysavače patří k evergreenům, které spotřebitelská organizace dTest testuje opakovaně. Tentokrát se zaměřila na klasické podlahové vysavače. Který vysavač stanul na bedně vítězů, který naopak nepořizovat a na co by si měli dát pozor alergici? 

Úkolem vysavače je dobře vysát. Při výběru vysavače se ale vyplatí myslet především na to, jak vypadá vaše domácnost.

Čtěte také

Pokud totiž máte například malý počet zásuvek, vhodnější pro vás bude tyčový vysavač, který jede na baterii. Pokud často vysáváte čalouněné věci, tyčový vysavač se může hodit také, protože velká část z nich má vyjímatelný malý ruční vysavač, prozrazuje redaktor časopisu dTest Michal Mikoláš.

Na druhé straně testy ukazují, že tyčové vysavače nevysávají tak dobře jako vysavače klasické a problémem často je i malá výdrž baterie. Pokud vám jde tedy o výkon, je lepší si pořídit klasický podlahový vysavač.

Se sáčkem, nebo bez?

Výběr vysavačů, které dTest otestoval, byl tentokrát obrovský. Do testu bylo zařazeno celkem sedmnáct vysavačů sáčkových a třináct vysavačů plnících nečistoty do nádoby.

V otázce, zda se sáčkem, nebo bez, nemůžu být dogmatický. V testu dopadly o něco lépe sáčkové vysavače. U bezsáčkových vysavačů náš test odhalil poměrně závažné prohřešky.

Mnohem důležitější roli ale hraje u vysavačů jejich hlučnost. Hlučnost vysavačů jsme založili na dvojím známkování. Jednak šlo o objektivní, skutečně změřený hluk, a pak také o to, jak vysavač zněl. Nejtišší vysavač se rozezněl na 50 dB. Nejhorší měly přes 70 dB.

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe dopadl sáčkový vysavač Rowenta Silence Forse. Vysál jak tvrdé podlahy, tak si velmi dobře poradil i s chlupy. Zároveň měl nejnižší příkon, a tedy i malý sací výkon, vůbec se to ale neprojevilo v kvalitě vysávání. Kromě toho měl i nízkou spotřebu.
  • V kategorii bezsáčkových vysavačů dopadla rovněž nejlépe Rowenta, konkrétně model Kompact Power.

Boj s chlupy

Největším oříškem jsou pro vysavače stále koberce, které zadržují velké množství prachu a nečistot. I ten nejlepší vysavač v našem testu posbíral jen 3/4 prachu, který jsme mechanicky zadupali do testovacího koberce.

Ještě horší to ale bylo v případě zvířecích chlupů. Máte-li proto domácího mazlíčka, není špatné obstarat si vysavač se speciální hubicí, která je na zvířecí chlupy přímo uzpůsobena.

Na pozoru by se měli mít i alergici. Ne všechny vysavače si totiž dokážou poradit s filtrací prachu. V našem testu se objevily i vysavače, které vypustily zpátky do okolí až 5 % prachu. A to může pro alergiky znamenat velký problém, uzavírá Michal Mikoláš.

Spustit audio

Související