Test tyčových vysavačů: Opravdu kvalitní jsou jen ty nejdražší

13. říjen 2019

Máte doma koberce, nebo pevné podlahy? Chováte chlupatého mazlíčka, nebo trpíte alergií? To všechno byste si měli ujasnit předtím, než se vydáte pořídit si nový vysavač.

Redakce dTestu se tentokrát zaměřila na tyčové vysavače. Ty jsou obvykle výrazně slabší než klasické. Zákazníci jim ale někdy dávají přednost pro jejich skladnost a pohotovost. V mnoha domácnostech tak plní funkci výkonného smetáku.

Ověřte si výdrž baterie

„Tyčový vysavač se hodí spíše na každodenní úklid,“ potvrzuje Tomáš Hajman z organizace dTest. I proto se odborníci během testování speciálně zaměřili na jejich schopnost vysát drobky nebo třeba rozsypané cereálie.

„Testovali jsme bezdrátové tyčové vysavače na baterii, kde vám odpadá starost s tím, že musíte někde zapojovat kabel.“ Výdrž na jedno nabytí se ale u modelů podstatně liší. Zatímco jeden vydrží vysávat bezmála 40 minut, jiný se vybije už po šesti minutách.

Cena = kvalita

Ceny těchto spotřebičů se pohybují zhruba od 2500 do 12 000 korun. I tady mají klasické vysavače výhodu: i v nejlevnější kategorii pořídíte opravdu kvalitní přístroj. Mezi tyčovými vysavači měly dobré výsledky v testu jenom přístroje v té nejvyšší cenové hladině.

Výsledky testu

V testu akumulátorových tyčových vysavačů zvítězil přístroj od značky Dirty Devl, model DD7881 Blade2Max. Dobře se umístil také vysavače Disan a v odstraňování zvířecích chlupů zabodoval vysavač Roventa RH9472.

Značka Dirty Devl uspěla i v kategorii klasických vysavačů, a to s bezsáčkovým modelem DD24250 Rebel35. Mezi sáčkovými vysavači získal nejlepší hodnocení Bosh BGB2UA330, který časopis dTest doporučuje také jako výhodný nákup.

Spustit audio

Související