Nedívám se do zrcadla a neříkám si: No ty jsi fešák, kámo, směje se herec Robert Urban

25. srpen 2023

Často se u něm píše, že je krásný. Jak se mu to čte? „Jak na to odpovědět, aby člověk nevypadal jako idiot? Každé ráno se s tím ksichtem probudím,“ krčí rameny herec. Je pravda, že chtěl závodně tančit? A baví ho tanec i dnes? Co mu přinesl muzikál Kočky? Točí rád dobové filmy? Je jeho doménou muzikál, nebo činohra? Na co by chtěl pozvat?

„Pro mě je důležité, abych se líbil holce, která se líbí mně. Jestli jsem pro ni v tu chvíli hezký, tak to funguje. Ale je pravda, že jestli se my, herci, živíme zevnějškem, tak se o sebe musíme nějak starat a udržovat se v kondici. Ale abych se každý den podíval do zrcadla a říkal si: No ty jsi fešák, kámo! Tak to ani náhodou,“ směje se Robert Urban. „Jestli to člověku přinese další práci, tak fajn.“

Robert Urban

„Odmalička jsem tancoval, chodil do sboru a dělal gymnastiku. To herectví ke mně tak jako připutovalo. Navíc jsem začal zpívat,“ ohlíží se.

Až se dostaneš na konzervatoř, tak na to budeš vzpomínat. To budou krásná léta, řekla mu prý jedna profesorka, která už jeho přijetí brala jako hotovou věc. „A musím říct, že měla pravdu,“ komentuje to herec Robert Urban. „Našel jsem tam spoustu kamarádů. I když to nebylo jednoduché, je to významná část mého života,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Bebarová , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.