Nenávidím elitářské umění. Vždycky si v hledišti představuju obyčejného člověka, říká režisér Ondřej Sokol

17. srpen 2023

Kdy cítí jako režisér radost? „Ve chvílích, kdy mám pocit, že se dotýkám něčeho nadpozemského. Těch okamžiků není moc, ale málokomu se to v jiné profesi může podařit. To je důvod, proč vydržím to peklo,“ uvažuje nahlas. Zaplatil herečce Zlatě Adamovské, aby ho chválila? Má pocit, že potřebuje odpočinek? Udělal nepředloženost, když kývl na stand-up? Co prozradil o inscenaci Bez roucha ve Studiu Dva? Baví ho moderace televizní soutěže Na lovu?

Ondřej Sokol

„Když jsem chodil na DAMU, tak nám Jiří Adamíra řekl, že se herec může dotknout párkrát v životě něčeho božského. Když jsme se ho ptali kolikrát, odpověděl: Čtyřikrát až šestkrát. Přišlo nám to tenkrát jako vtip a myslím, že ten počet je poměrně přesný,“ vypráví Ondřej Sokol.

Tvrdí, že nenávidí elitářské umění. „Mám pocit, že pokud umění neoslovuje obyčejného člověka, je to špatně. Představuju si v hledišti vždycky obyčejného člověka.“

Když se blíží premiéra, pomáhá mu prý zkušenost. „Když poprvé člověka unesou teroristi, je vyděšený. Ale když tě unesou po šedesáté sedmé, už víš, že to nějak bude probíhat a doufáš, že to přežiješ,“ směje se. „Ty krátké okamžiky, kdy se herec promění v někoho úplně jiného, to je důvod, proč to dělám. A to je to jediné, co mě u toho drží,“ uzavírá režisér, herec a moderátor Ondřej Sokol v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související