„Nebuďte ideální oběť.“ Tři základní rady instruktora sebeobrany

10. září 2019

Tmavá noc, opuštěná ulička, někdo vás sleduje. Co budete dělat? Ztuhnete, promluvíte rázně na útočníka nebo si řeknete, že nejúčinnější obranou je útěk?

Většina lidí radí útěk. „Má to jeden háček. Musíte umět běhat. Když jste za padesát metrů zadýchaní, tak to není nejlepší strategie,“ říká Pavel Houdek, právník a instruktor kurzů sebeobrany.

„Nejdůležitější je nastavit si hlavu, aby člověk v krizové situaci neztuhnul. Je dobré přemýšlet, co byste v takové situaci dělali,“ radí Houdek v pořadu Dva na Dvojce. Jak útočníka zaskočit?

Mluvte rázně a vykejte

„Útočník si svoji oběť nejdřív testuje. Když za vámi někdo půjde, otočte se a ostrým hlasem se zeptejte, jestli něco hledá, protože jste si všimla, že jde za vámi. Pak máte slušnou šanci, že tu akci překazíte. Něco zamumlá a zkusí to na další oběť, která se skrčí a bude koukat někam jinam. Nebuďte ta ideální oběť.“

Jsou tři pravidla:

  1. mluvte rázně
  2. vykejte
  3. opakujte jednu větu pořád dokola

„Mluvte rázně, abyste ukázali, že se nebojíte,“ vysvětluje Houdek. „Vykáním si držíte odstup. Navíc okolí vidí, že se neznáte,“ doplňuje. „A jednu větu opakujte proto, že vám mozek moc nebude fungovat. Na kurzech to nacvičujeme. Třeba věty: Nechte mě být! Běžte pryč!“

Jak to nepřehnat s obranou? Jak by měly na šikanu reagovat děti? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související