Psycholog: Jste obětí šikany? Nebojte se začít mluvit!

6. listopad 2017

Šikana na pracovišti, mobbing a bossing. Jaký je mezi nimi rozdíl? Co vůbec už šikana je a co ještě ne? A jak se jí dá vůbec vzdorovat?

„Bossing je šikana ze strany nadřízeného směrem k podřízenému. Mobbing probíhá přímo mezi zaměstnanci, kdy se skupina lidí snaží jednoho z nich ze skupiny vytlačit,“ vysvětluje psycholog Michal Walter. Mobbing se ale klidně může týkat i šéfa, kterého pomlouvají nebo jinak ohrožují samotní zaměstnanci.

„Podle odborné definice se o mobbingu mluví ve chvíli, kdy jde o pravidelné šikanování, minimálně 1x týdně po dobu šesti měsíců. Pokud bychom se ale s touto definicí Hanse Neumanna smířili, tak by případů mobbingu bylo minimálně. Taková šikana bývá ale spíš skrytá a špatně se dokazuje.“ Jak se bránit?

Braňte se!

Podle psychologa byste si to hlavně neměli nechávat pro sebe. „Obraťte se na své kolegy, případně na odbory u vás v zaměstnání. Jde-li o mobbing, proberte to i se svým šéfem, který o tom vůbec nemusí vědět. Ale měl by.“ Mnozí šikanovaní tlak nevydrží a dají výpověď.

Šikana v práci

„Pro vás to řešení je, ale pro zaměstnanecký mobbing to je jen další příležitost jak vyštípat někoho dalšího.“ A nezapomeňte, že šikana na pracovišti sice bývá spojena s urážkami a pomluvami (tj. psychickým nátlakem), může se ale přelít i ve fyzický útok.

Lidé nejsou stroje

Někdy je cílem mobbingu jen ve vás vyvolat pocit viny. „Mnozí šikanovaní se dostanou až na dno s pocitem, že jsou sami špatní. A právě proto se k nim ostatní chovají tak špatně.“ Osvícenější zaměstnavatelé tak zavádějí antistresové programy, věnují se kvalitě komunikace a dobrým vztahům na pracovišti.

Rada psychologa

„Z toho, co člověk zná z psychologie práce, by řekl, že někteří lidé by kvůli svým osobnostním vlastnostem nikdy neměli šéfovat,“ říká Walter. Po povýšení se totiž změní a začne nově nabytou moc zneužívat a bossovat.

Co když se to ale šikanovaný rozhodne vydržet? „Dostanete se to stresové zátěže, na kterou pak každý reaguje úplně základními reakcemi: útokem nebo útěkem.“ Kromě útěku (změny zaměstnání) ale taky může začít somatizovat (zhoršení zdravotního stavu).

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio