Nádivka, polévka nebo pyré se šlehačkou. Jak připravit jedlé kaštany v kuchyni?
Podzim je dobou kaštanů. Zatímco klasické kaštany zná každý, jedlé kaštany si své příznivce v kuchyni stále hledají, přestože se vyznačují jedinečnými vlastnostmi. Jak jedlé kaštany využít ve sladkých a slaných pokrmech?
Jedlé kaštany se vyznačují ne příliš výraznou chutí, přesto je jejich použití v kuchyni široké. Tradičně se používají do nádivek, jako příloha k pečeným masům, k divočině, jako součást zeleninových pyré nebo jako sytá polévka.
Potěší i bezlepkáře
Ve sladké kuchyni jsou výborným pomocníkem při přípravě bezlepkových výrobků. „Kaštanová mouka totiž obsahuje hodně škrobu, takže dobře pojí a dobře se s ní peče. Navíc obsahuje velké množství bílkovin,“ potvrzuje kuchařka a cukrářka Pavlína Berziová.
Čtěte také
V cukrařině ale fungují jedlé kaštany také jako náhrada tuků. „Pyré z nich je totiž sama o sobě pevná hmota, do které se nemusí žádný tuk, například mascarpone nebo šlehačka, přidávat. Stačí hmotu smíchat například s ořechy a máte hotový pevný a trvanlivý krém.“
Ke zdravotním benefitům jedlých kaštanů patří i to, že obsahují vitamin C, B1 a B2, detoxikují játra a pozitivní účinky mají i při průjmových problémech. Listy kaštanovníku setého se dále dají používat jako odvar proti bronchitidě a mají i protirevmatické účinky.
Pyré a nádivka
Zatímco v některých zemích si lze kaštanové pyré koupit, u nás si ho musíme vyrobit doma. Jak na to? „Jedlé kaštany je nutné nejdříve upéct, abychom mohli sloupnout slupku. Nezapomeňte kaštany na vypouklé straně naříznout do kříže, aby vám po vytažení z trouby nevybouchly. Pečte je při 200 stupních zhruba 15 minut, dokud mírně nepopraskají. Oloupané kaštany pak vařte pozvolna v mléce 20 až 30 minut, až se úplně rozvaří, a pak je ponorným mixérem rozmixujte na pyré.“
Asi nejznámějším pokrmem z jedlých kaštanů je ale nádivka. Málokdo však ví, že lze připravit nádivku i nasladko třeba jako náplň do palačinek. „Důležité je ale ochucení,“ připomíná Pavlína Berziová. Stačí alkohol, muškátový oříšek, skořice, badyán, mletý hřebíček nebo třeba ořechy.
Související
-
Jedlé kaštany mají jen samá pozitiva. Jediné negativum je snad listí, že ho musíte na podzim shrabat
Radioporadna o jedlých kaštanech a kaštanovníku. Jedlé kaštany prospívají tělu i duši,. Co všechno se dá z kaštanů uvařit a může mít kaštanovník na zahradě každý?
-
Hokaido, máslová nebo špagetová. Co uvařit z dýně? A z které je výborný džus?
Oranžové plody nejrůznějších velikostí a tvarů zvěstují, že podzim je tu. Jaké druhy dýní jsou vhodné na vaření? Co netradičního z dýně uvařit? A jak ji skladovat?
-
Pastinák. Neprávem opomenutá zelenina s lehce orientální chutí
Pastinák patří k méně známým druhům kořenové zeleniny, opomíjený je ale neprávem. Podobá se petrželi, jeho chuť je ale nasládlá a vůně příjemná. Jak pastinák využít?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.