Na podzimní ‚depku‘ pomůže světlo, pohyb i drobné radosti

30. říjen 2018

Známe to všichni. Podzimní depka. Ale když vysvitne sluníčko, tak se z ní dostaneme. To není pravá deprese, kterou ve svém životě prožije v nějaké podobě každý pátý člověk.

„O depresi mluvíme, když se stavy smutku, úzkosti, zmaru, nečinnosti prohlubují. Úlevu nepřináší ani pláč. Pak se dostaneme do bludného kruhu. Obligátní povzbuzování typu z toho se dostaneš nebo dokonce nebuď líný, spíše deprese prohlubuje," uvedla psychoterapeutka Jana Tamchynová. Má na depresi vliv podzim? „Když přijde listopad, mohou do toho spadnout lidé, kteří trpí zimní depresí, to je sezónní afektivní porucha."

pohoda

Dvakrát častěji postihuje deprese ženy. „Jsou emotivnější, víc deprese prožívají.  Spouštěčem mohou být životní trable, ztráta zaměstnání, blízkého člověka. „Abychom předešli depresivním stavům na podzim, je nutné upravit životosprávu. Dát si k snídani kakao nebo kousek čokolády.  Chce to hlavně světlo. Výborně pomáhá fototerapie. I doma je třeba hodně svítit, mít světelnou pohodu."

Váš příběh

„Každý rok s nástupem podzimu mám deprese. Asi je to ta podzimní depka. Nestihla jsem všechno, co jsem chtěla podniknout, začínají stresy kolem Vánoc, jsem taková skleslá. Normálně hodně sportuji, ale když je venku tma a zima, tak se mi nechce. Musím sama sebe donutit," říká žena středního věku.

„Tahle doba jede na výkon, byli jsme v tom vychování. Je to spíš prokletí. Pořád máme živočišnou podstatu, spousta savců na zimu nabírá, někteří se ukládají k zimnímu spánku. Dřív byl biorytmus jiný, nebyl na výkon v noci, kdy si můžeme svítit, uzpůsoben. Při afektivní poruše člověk spíš přibírá, je spavý. Klasická deprese brání spaní."

Jak na depresi?

Alkohol při depresivních stavech je cesta do pekel, říká psychoterapeutka Jana Tamchynová. Vitamíny nejsou špatné.  „Dvacet minut pohybu denně mozku umožní vyplavit určité množství serotoninu, který náladu pozvedne. Vezměte si červené oblečení, dělejte si drobné radosti. To je nad všechny preparáty."

Pomůže preparát melatonin? Jak hledat pravého terapeuta na deprese? Více uslyšíte ze záznamu. 

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.