Meteor o zázračných dětech, zvucích Slunce a očích bez čočky

4. duben 2020

Poslechněte si:

  • 01:17 Pomůže proti koronaviru počasí?
  • 08:39 První odhad stáří Země
  • 13:33 Vydává Slunce zvuky?
  • 25:23 Je lidské oko nejlepší?
  • 33:12 Jak se stát zázračným dítětem?

Pomůže proti koronaviru počasí?

Koronavirus

Známe to všichni: přijde začátek zimy a s ním i začátek chřipkového období. Jako by chřipkový virus měl rád chladno. Spousta lidí si teď klade otázku, jak bude nový čínský koronavirus reagovat, až přijde léto. Bude mít s vysokými teplotami problém?

Virus zatím není detailně prozkoumán, ale první studie ukazují, že mu vyšší teploty nevadí. Přesto by mohl přes léto na severní polokouli polevit, a to díky zvýšenému slunečnímu záření. Virus totiž nesnáší ultrafialové záření. Příjemnou zprávu sdělil Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu.

První odhad stáří Země

Jak stará je planeta Země?

Jak je stará Země? Kdy vznikly hory, moře, údolí? Před šesti tisíci roky, jak říká bible? A nebylo to mnohem dříve? Odpověď před rokem 1785 nikdo neznal. Dokud se jeden Skot nezačal toulat krajinou a přemýšlet o příčinách a následcích toho, co kolem sebe vidí.

K jakému závěru došel? A věřili mu to tehdy? Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Vydává Slunce zvuky?

Všichni vědí, že vakuem se zvuk nešíří. Nemá jak. Zvuk totiž není nic jiného než chvění prostředí. V tom je právě háček. Ze Země jsme zvyklí, že tím prostředím je vzduch. Jenže zvuk se šíří i vodou nebo horninami. Proč by se tedy nemohl šířit i hvězdou?

Mohl a dělá to. Jenže když opustí hvězdu, šířit se nemůže. Přesto teď vědci zveřejnili zvukovou nahrávku z kosmické sondy Solar Parker Probe, která míří ke Slunci. Jak je to možné?

Nahrála elektromagnetické záření o frekvenci slyšitelného zvuku a vědci ho přehráli na zvukové kartě. Můžeme tak „slyšet“ světlo. Jak vzniká a co se z něj dá zjistit? To popisoval prof. Petr Kulhánek z ČVUT.

Je lidské oko nejlepší?

Má člověk nejlepší oko?

Oko je pro člověka orgánem, který mu přináší nejvíce informací. Dokážeme rozlišovat spoustu odstínů barev. Vidíme velmi vzdálené objekty a máme pocit, že naše oko má nebývalé schopnosti. Jak ale dopadne ve srovnání s očima jiných živočichů?

Jak vidí například chobotnice nebo hmyz? Ten například v oku nemá vůbec žádnou čočku. Přesto vidí naprosto dokonale. Jak je to zařízeno? Tím se v Meteoru zabýval Doc. Zdeněk Bochníček z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Jak se stát zázračným dítětem?

„Arture, kolik je 6427 x 4234?“ Artur se ke mně otočil a pomalu, ale bez váhání řekl: „27 211 918.“ Jeho hlas zněl nezúčastněně, ale odpověď je správná. Hezký, ale apatický osmiletý chlapec. Třináctiletá slečna Iris je mnohem živější. „Iris,“ zeptal jsem se, „můžeš mi říci, ve kterém měsíci v roce 1998 bude sedmého ve středu?“ „V lednu a v říjnu,“ odpověděla ihned a snažila se přitom vytrhnout se matce.

Kde se berou zázračné schopnosti dětí? Čím se liší jejich mozky? Tím se zabývá kapitola z knihy Mozek – zázrak na 5, kterou vydalo nakladatelství Petrklíč. Autorem knihy je Milan Bauman, text čte Jiří Plachý a komentuje prof. František Vyskočil z Fyziologického ústavu AV.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související