Meteor o noční tmě, léčivech v řekách a stohlavém červu

11. prosinec 2021

Poslechněte si:

  • 01:35 Proč je v noci tma?
  • 14:55 Jaká je budoucnost migrace?
  • 26:00 Objev prvků ze světla
  • 31:14 Jsou řeky plné léčiv?
  • 44:33 Stoocasý a stohlavý červ

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Proč je v noci tma?

Noční obloha, hvězdy, noc, krajina, skály, silueta

Odpověď se zdá jednoduchá: Protože už nesvítí Slunce, zapadlo za obzor a přišli jsme o zdroj světla. Jenže takových sluncí je ve vesmíru nepočítaně. Nemělo by k nám z každého kousku noční oblohy přicházet světlo z alespoň jedné hvězdy?

Neměl by být vesmír plný světla? Prof. Zdeněk Mikulášek z PřF MU v Brně připomněl, že jde o velmi starý paradox, jehož vysvětlení je často mylné. Správné řešení přiblížil v Meteoru.

Jaká je budoucnost migrace?

Multietnická skupina lidí

Dejme tomu že je rok 2100. Už nezáleží, na kterém kontinentu a ve které zemi jsme se narodili. Všude jsou Afričané, Asiaté, Evropani namícháni. Vytratila se národní identita i kultura. Migrace je na vrcholu, každý si může žít, kde chce.

Bude takhle vypadat budoucnost? Bude lidstvo propojeno a promícháno? Nebo každý národ povede spory a boje o životní prostor? Ptali jsme se odborník na migraci Roberta Stojanova.

Objev prvků ze světla

Spektrum

Představte si, že někdo drží v ruce lahev s kapalinou a je od vás 100 metrů. Dalekohledem možná rozeznáte její barvu, ale to je vše. Z čeho je složena? Je to směs různých látek? Tato úloha by byla neřešitelná nebýt objevu německé fyzika Gustava Kirchhoffa.

Fyzik si uvědomil, že každý prvek jinak září a ve světle se dá poznat podle tmavých nebo světlých tzv. spektrálních čar. Objevy nových prvků se od té doby hrnuly. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jsou řeky plné léčiv?

Měřená kontaminace vody

Když někdo trpí chorobou a bere na to léky, obvykle to trvá 10 dní. Další léky berou lidé dlouhodobě, proti bolesti nahodile. Účinná látka v těle zapůsobí, ale nerozloží se úplně. Nakonec ji naši tělo vyloučí do toalety. Odtud putuje do čistírny odpadních vod a do řek.

Nový výzkum doc. Zbyňka Hrkala z Výzkumného ústavu vodohospodářského se zaměřil na to, jak se liší v různých státech střední části Evropy zbytky léčiv ve vodě. Ukázalo se, že je to všude stejné. Jaké látky ve vodě jsou? A škodí nám?

Stoocasý a stohlavý červ

Mořský svět skrývá spoustu výjimečných živočichů. Červ Ramisyllis multicaudata je opravdu neobvyklý živočich. Žije v houbě, kterou doslova prorůstá stovka jeho ocásků. Konce těchto ocásků se ale umí oddělit, doroste jim hlavička a pak se rozmnožují.

Nový výzkum ukázal že červům chybí srdce a mají prázdná střeva. Stoocasý a občas i stohlavý červ je opravdovou záhadou, jak potvrdil biolog prof. Jaroslav Petr.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související