Meteor o míchání genů, plavání prasat a falešných farmách

17. únor 2024

Poslechněte si:

  • 01:06 Jde smíchat buňky dvou organismů?
  • 11:40 Lze vydržet nízký tlak v horách?
  • 18:45 První odhad velikosti Slunce
  • 24:04 Doplavala prasata až na Madagaskar?
  • 32:12 Největší omyly spojované s dinosaury
  • 41:59 Jsou přírodní farmy opravdu přírodní?

Hovoří genetik Jan Pačes, fyziolog Tomáš Petrásek nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Fobie z chemie čte Lukáš Král.

Jde smíchat buňky dvou organismů?

Buňky se zkoumají pod mikroskopem (Ilustrační obrázek)

Jako chiméru můžeme označit jedince složeného z buněk, které nemají všechny stejnou genetickou informaci. Genetik Jan Pačes v Meteoru informoval o narození opice, jejíž polovina buněk světélkuje. Stala se výsledkem experimentu, kde vědci smíchali genetický kód dvou odlišných jedinců a potřebovali snadno rozeznat, které buňky jsou přimíchány. Jaký mají podobné pokusy smysl?

Lze vydržet nízký tlak v horách?

Mount Everest

Když se vydáte do Alp, může se vám z nízkého tlaku zatočit hlava. Na vrcholu Mont Blancu už můžete mít problém s dechem a na zdolání Mount Everestu bez dýchacího přístroje můžete rovnou zapomenout. Přesto existují lidé, kteří s tím nemají problém. Buď žijí dlouhodobě ve vysokých horách, nebo jsou trénovaní. Jak naše tělo reaguje na nízký tlak? Proč lidé v nejvyšších horách nemohou mít děti? I o tom hovořil dr. Tomáš Petrásek z Fyziologického ústavu AV.

První odhad velikosti Slunce

Zatmění slunce

Anaxagoras z Klazomen pozoroval prstencové zatmění Slunce 17. února 478 př. n. l. v Athénách. Nejenže ho správně geometricky vysvětlil, ale také podle velikosti stínu Měsíce na Slunci jako první odhadl rozměry obou těles! Měsíc měl být přinejmenším stejně velký jako poloostrov Peloponés v Řecku, Slunce pak mnohonásobně větší než Měsíc. A co víc, on hlásal, že Slunce není žádný bůh Hélios, nýbrž „kus rozžhaveného kamene“! Za svá odvážná tvrzení zaplatil. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Doplavala prasata až na Madagaskar?

Madagaskar

Na Madagaskaru žijí prasata. Podobná prasatům z pevninské Afriky. Jak se tam mohla dostat? Když se pokusíme představit sami sebe, jak plujeme skoro 400 kilometrů po moři a jen se držíme kmene stromu, nechce se nám uvěřit, že bychom to zvládli. Jak by průliv přeplulo prase, které má jen kopýtka? Nová studie ukázala, jak se to mohlo prasatům podařit. Představil ji biolog prof. Jaroslav Petr.

Největší omyly spojované s dinosaury

Mohli bychom oživit dávno vyhynulé druhy zvířat?

Pozorně si přečtěte následující větu: Všichni dinosauři, tedy druhohorní ještěři, vyhynuli, protože byli evolučním omylem, a byli na Zemi stejně jen krátce, i když pračlověk se s nimi na konci jejich éry přeci jen stihl potkat. Kolik jste v ní napočítali faktických chyb? Obsahuje jich hned 5. Přestože od objevu dinosaurů uběhlo 200 let, stále o nich kolují různé mýty. Některé z nich připomněl odborník na dinosaury Vladimír Socha.

Jsou přírodní farmy opravdu přírodní?

Farma

Biofarmy, ekofarmy, produkty ekologického zemědělství, přírodní plodiny. Pojmy, se kterými se setkáváme v posledních desetiletích stále častěji. Lidé, kteří kupují ovoce zeleninu nebo třeba mouku z takových farem, to jistě dělají proto, že jim záleží na tom, jak kvalitní potraviny konzumují. Jak ale píše ve své knize Fóbie z chemie australský učitel chemie James Kennedy, někdy se nás pokoušejí opít rohlíkem. Z knihy nakladatelství Grada čte Lukáš Král.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.