Meteor o barvě očí, výzkumu z mobilu a dutých dinosaurech

11. září 2021

Poslechněte si:

  • 01:35 Proč mají lidé různě barevné oči?
  • 13:42 Výzkum vesmíru z mobilu
  • 27:39 Byli dinosauři plní vzduchu?
  • 34:54 Blázni v řetězech
  • 41:53 Jak odhalit podvádění s texem?

Proč mají lidé různě barevné oči? Nejčastěji hnědé nebo modré, ale také šedé, zelené nebo načervenalé.

Která barva očí je nejvzácnější?

Lidská duhovka se může zbarvit poměrně pestře. Barva očí má patrně podobnou funkci jako barva kůže, která chrání před slunečním UV zářením. Oči jsou ale mnohem pestřejší. Proč? A jaké geny to řídí?

Nový výzkum přinesl překvapení v tom, že genů majících vliv na barvu očí je asi 60. Proč tolik? Podle dr. Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV nové zjištění komplikuje naši představu o genech a snahu člověka geny upravovat.

Výzkum vesmíru z mobilu

Barevné zobrazení temné hmoty, jak ji našla družice Chandra

S fotoaparátem v mobilním telefonu se dá dělat leccos: fotit rodinu, přírodu nebo třeba selfíčka. Málokoho by napadlo, že lze pomoct vědeckému výzkumu. Mezinárodní projekt CREDO má za cíl najít tajemnou skrytou hmotu ve vesmíru. Pomoci může každý, kdo vlastní mobilní telefon.

Arman Tursunov ze Slezské univerzity v Opavě v Meteoru řekl, že speciální software využije volného času mobilu a při zakrytém objektivu udělá snímek tmy, na kterém ale mohou být zachyceny elementární částice. Jak to celé funguje? A jak je možné, že by díky tomu šlo i předvídat zemětřesení?

Byli dinosauři plní vzduchu?

Někteří dinosauři měli velmi zvláštní kosti. Obsahovaly celý systém dutin. Vědci si zprvu mysleli, že šlo o pouhé odlehčení, aby zvířata nebyla tak těžká a mohla se snadněji pohybovat. Podle paleontologa Vladimíra Sochy se ale ukazuje, že některé druhy  dinosaurů dokázaly do dutin v kostech nasávat vzduch, což pomáhalo s dýcháním. Jak to přesně probíhalo?

Blázni v řetězech

Blázen je člověk posedlý ďáblem, věřilo se kdysi. Takže pokud nebyl rovnou upálen, mohl čekat, že mu alespoň provrtají lebku, aby mohl zlý duch uniknout. Jelikož kýžený únik se pochopitelně nekonal, bylo potřeba nemocného izolovat, uklidit, znehybnit pouty, vyprázdnit projímadly, a čas od času se pokusit satanáše z těla prostě vymlátit.

Pohled na psychicky nemocné radikálně změnil až před 228 lety francouzský lékař Philippe Pinel. Jak se mu to podařilo, jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje ing. František Houdek.

Jak odhalit podvádění s texem?

Jan Neruda

Vědní obor zvaný stylometrie dokáže poznat, kdo je autorem neznámého textu, pakliže podezřelá osoba napsala dostatek textu svým pravým jménem. Dr. Petr Plecháč z Ústavu pro českou literaturu AV takto ověřil pravost Shakespearovy hry Jindřich VIII. a prokázal, že ji napsal John Fletcher. Věnuje se ale i jiným případům, například objeveným básním ruského básníka Gavriila Stepanoviče Batěnkova, které jsou patrně podvrhem nebo básněmi Josefa Beránka, které ve skutečnosti nesou styl Jana Nerudy. Dokáží dnešní počítače objevit další podvrhy?

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související