Meky Žbirka se vyhýbal výměnám názorů. Nešlo se s ním pohádat, shodují se členové kapely Modus

7. květen 2022

Skupina Modus vznikla v roce 1967 a letos slaví 55. výročí. „Rádi oslavujeme, těžko se ale teď cokoliv plánuje. Větší oslavu zatím nechystáme. Měli jsme v plánu velký koncert před pandemií, mezitím zemřel Meky Žbirka, tak jsme to odložili,“ rozebírají situaci členové kapely. Jak vzpomínají na Žbirku? Jaký název nese jejich nové CD? Co považují za vrchol své profesní kariéry?

Mezi její členy patřili Marika Gombitová a Meky Žbirka. „S Marikou Gombitovou jsme byli přátelé a měli úspěšný program i po tom jejím neštěstí. Před dvěma lety jsme byli ve Švýcarsku na místě, kde jsme před 50 lety byli poprvé s Mekym Žbirkou. Posílali jsme mu fotky a psali, že tam musíme spolu ještě jednou vyrazit. Už se tam nikdy nepotkáme.“

„On byl jedním z mála hudebníků, který se vyhýbal výměnám názorů, s ním se pohádat nikdy nedalo,“ souhlasí všichni.

Název kapely

„Rok po rozběhu jsme zkoušeli spoustu klavíristů. Tomáš Berka vymyslel latinský výraz Modus Vivendi. Zdálo se nám to dlouhé, a tak jsme název zkrátili na Modus,“ vysvětlují Jano Baláž, Lubo Stankovský a Juraj Zaujec.

Historie skupiny je bohatá. „Začínali jsme s Mekym Žbirkou a vznikla spousta variant kapely. Jako první slovenská kapela jsme byli v Kanadě. Rozešli jsme se, vznikl další Modus, atd. Píše se rok 2022 a v nové sestavě pokračujeme dál. Po 33 letech vyšlo album Regenerácia.“

Kdo je kdo

Jaké je současné složení kapely? Jano Baláž je mentor celé kapely, hraje na kytaru a zpívá sóla i vokály a komponuje písně. Lubomír Stankovský s přezdívkou „Kyslík“ komponuje, hraje na bubny, zpívá sóla i vokály. Dále je členem Modusu klavírista Palko Bartovic, který zpívá, a Juraj Zaujec hraje na kytaru a komponuje. A je hlavním hnacím motorem kapely.

A na co je pyšný v profesní kariéře Jano Baláž? „Když jsem hrál v Cargenie Halll a pak to byl megakoncert Elánu na pražské Letné, kde bylo 100 000 lidí.“ Lubo Stankovský označil za vrchol kariéry vyprodané Lucerny s Marikou Gombitovou a se skupinou Elán.

Spustit audio

Související