Mám rád doteky minulosti, říká Miro Žbirka

2. listopad 2018

V roce 1982 zvítězil v anketě Zlatý slavík. Miroslav Žbirka dokázal jako první zpěvák ze Slovenska porazit Karla Gotta. Teď mu vychází nové dvojalbum, které natáčel v Abbey Road, domovském studiu jeho milovaných Beatles. S kým se ve studiu Abbey Road setkal? Jak se dívá na starší a novou hudbu? Má radost, že se vrací vinyl? Více uslyšíte ze záznamu.

„Abbey Road je vynikající studio. Natáčel jsem tam už druhé CD. Nahrával jsem ho se stejnou skupinou hudebníků, kteří nahrávali s Paulem McCartneym.  Vůbec nechápali, proč nechci pauzu, ale já tam měl pocit radosti,“ říká Miroslav Žbirka. Nové dvojalbum je v češtině a angličtině. „Třeba písnička Čistý svět má úplně jinou podobu v češtině a angličtině.“ S hudebníky, kteří album nahrávali, si zahraje příští rok v prosinci v Praze i Bratislavě, a oslaví tak 40 let na hudební scéně.

Miro Žbirka má rád duety. Třeba duet Čo bolí to prebolí nazpíval se zpěvačkou Marthou, kterou producent desky slyšel jako neznámou zpěvačku v Pardubicích. „Nazpívala to úžasně, myslím, že nikdo jiný by to zpívat nemohl.“  Miroslav Žbirka má rád doteky minulosti. „Manželka Katka se dívá dopředu. Já sice taky, ale v některých věcech jsem opatrný. Jsem třeba na straně památkářů. Mně zbourali Bratislavu, část, kde jsem vyrůstal. A Praze držím palce, aby někoho nenapadlo postavit u Vltavy mrakodrap.“

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.