Makarská: Je možné tam jet naslepo? A které dny se do pohoří Biokovo nedostanete? Chorvatsko do kapsy

6. červen 2022

„Velké zdražování jako v Česku zatím v Chorvatsku cítit není,“ vybízí k návštěvě oblíbené turistické destinace delegátka Daniela Bohatá. Varuje ale před cestou na Makarskou tzv. na blind i před oblíbenou cestou na nejvyšší vrchol pohoří Biokovo autem. Jaké další výlety po okolí Makarské riviéry doporučuje? Jaké je tam aktuálně počasí a teplota moře? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Dva na Dvojce spolu se základními frázemi v chorvatštině.

Chcete si užít teplé moře i vysoké hory? Pak je pro vás Makarská riviéra to pravé. „Počasí je na chorvatském pobřeží už teď slunečné. Teploty stoupají na 26 až 31 °C. Teplota moře už je nad 20 °C,“ informuje v pořadu Dva na Dvojce meteorolog.

Krásy pohoří Biokovo

Až vás omrzí koupání, můžete si udělat túru po parku Biokovo. V oblasti se vyskytují vzácné krasové jevy, třeba hluboké pukliny nebo jeskyně. Výstup do náročného horského terénu se určitě bude líbit těm, kteří nechtějí jen ležet u moře, ale rádi si dají i do těla.

Výlet do pohoří Biokovo je krásný i adrenalinový zážitek. Zahlédnout tam můžete i kamzíka, který tady zdomácněl, nebo vzácné druhy chrp. V lesích mají své útočiště i vlci nebo medvědi. A cestou můžete narazit i na ruiny vesnice Makar, kterou zničilo zemětřesení.

Cesta na vrchol pohoří Biokovo

Na vrchol autem?

Na vrchol pohoří Biokovo se dá vyjet dokonce autem. „Je tam asfaltová silnice. Ale park se v současnosti rekonstruuje a silnice je zatím průjezdná jen v neděli,“ upozorňuje delegátka Daniela Bohatá. Jedním z důvodu je fakt, že na horní parkoviště se vešlo jen asi 20 aut.

Jde o nejvýše položenou silnici v Chorvatsku. A je vyhlášená svými serpentinami nebo tím, že na ní můžete potkat i menší stádo koní, oslů nebo krav, které brzdí provoz a pasou se tady. Silnice byla v sezoně přístupná od šesti od rána do osmi hodin do večera a za vjezd se platí. „Kvůli aktuálním informacícm doporučuju sledovat stránky parku Biokovo,“ radí delegátka.

Astropark v Makarské

Astropark s modely planet u hvězdárny v Makarské

Úplně jiný tip zážitku nabízí makarská hvězdárna. Najdete ji přímo ve městě, jen asi 50 m od moře a 100 m od pláže. Otevřeno je od půl desáté večer, zavírá se půl hodiny před půlnocí. Skutečnou atrakcí je místí astropark, kde se můžete procházet kolem nebeských objektů.

Delegátka Daniela Bohatá ale varuje před příjezdem do Makarské tzv. na blind. „V červnu možná ještě ano. V červenci a srpnu bych to nedoporučovala. Loni jsem tu zachraňovala několik rodin bez ubytování.“

Spustit audio

Související