Luštěniny nejsou nudné. Jak je vrátit na naše talíře? Začněte třeba červenou čočkou

3. květen 2023

Přestože prokazatelně prospívají zdraví, mnozí luštěniny ve svých jídelníčcích opomíjejí. Ochuzují se tak o velkou dávku vlákniny, minerálních látek, vitamínů a bílkovin. Jak vrátit na naše talíře čočku, hrách nebo fazole? Které další luštěniny máme na výběr? A proč je hrášek zelenina?

Řada lidí má konzumaci luštěnin spojenou s nepříjemnými zážitky ze školních jídelen. Jiné zase odrazuje složitější příprava, protože luštěniny je vždy třeba před vařením namočit. Přesto jde o potraviny, které stojí za to do jídelníčku zařazovat.

„Spousta lidí jí málo vlákniny. A právě luštěniny jsou jejím dobrým zdrojem. Kromě vitamínů a minerálů obsahují luštěniny také rostlinné bílkoviny, proto jsou úžasné v rámci snižování spotřeby masa. Navíc oproti masu nezatěžují naše trávení, naopak našim střevům velmi prospívají. Musí se ale správně uvařit,“ říká na úvod nutriční terapeutka Kristýna Ostratická.

Luštěniny nejsou nudné

Kombinace luštěnin a masa ale podle ní zrovna šťastná není. „Párek s čočkou na kyselo je hrozný nesmysl, protože strávit dohromady luštěninu s uzeninou je pro naše tělo v podstatě nemožné.“

Čtěte také

Jak tedy připravit luštěniny správně a chutně? „Nejjednodušší na přípravu je červená čočka, která se nemusí předem namáčet. Vhodná je i cizrna, která je úžasná například v cizrnovém kari s kokosovým mlékem. Z luštěnin se ale dají připravovat i sladké dezerty. Například čokoládové brownies z fazolí chutná i dětem,“ nabízí zdravé alternativy k masitým pokrmům profesionální kuchařka a spoluautorka projektu Restartujeme.

Geniální je podle ní i kombinace luštěnin s listovou zeleninou. V takové kombinaci jsou totiž luštěniny velice dobře stravitelné. „K přípravě chutného salátu je možné použít i luštěniny z konzervy. Pořád je to lepší než nic. Navíc se dnes dají na trhu koupit i konzervy velmi kvalitní. V kombinaci s dobrou zálivkou, třeba z tahini pasty a jogurtu, se pak dá vytvořit famózní salát.“

Hrášek není hrách

Luštěnin je celá řada. Málokdo ovšem ví, že mezi luštěniny nepatří hrášek. Spousta z nás ho totiž zaměňuje za hrách. „Jde přitom o stejnou plodinu. Hrášek je ale plně nedozrálá forma, obsahuje hodně vody, a tudíž se řadí mezi zeleninu. Naopak hrách je plně dozrálý, s velkým obsahem škrobu a bílkovin, a proto se jedná o luštěninu,“ dodává Kristýna Ostratická.

Spustit audio

Související