Luštěniny nejsou nudné. Jak je vrátit na naše talíře? Začněte třeba červenou čočkou
Přestože prokazatelně prospívají zdraví, mnozí luštěniny ve svých jídelníčcích opomíjejí. Ochuzují se tak o velkou dávku vlákniny, minerálních látek, vitamínů a bílkovin. Jak vrátit na naše talíře čočku, hrách nebo fazole? Které další luštěniny máme na výběr? A proč je hrášek zelenina?
Řada lidí má konzumaci luštěnin spojenou s nepříjemnými zážitky ze školních jídelen. Jiné zase odrazuje složitější příprava, protože luštěniny je vždy třeba před vařením namočit. Přesto jde o potraviny, které stojí za to do jídelníčku zařazovat.
„Spousta lidí jí málo vlákniny. A právě luštěniny jsou jejím dobrým zdrojem. Kromě vitamínů a minerálů obsahují luštěniny také rostlinné bílkoviny, proto jsou úžasné v rámci snižování spotřeby masa. Navíc oproti masu nezatěžují naše trávení, naopak našim střevům velmi prospívají. Musí se ale správně uvařit,“ říká na úvod nutriční terapeutka Kristýna Ostratická.
Luštěniny nejsou nudné
Kombinace luštěnin a masa ale podle ní zrovna šťastná není. „Párek s čočkou na kyselo je hrozný nesmysl, protože strávit dohromady luštěninu s uzeninou je pro naše tělo v podstatě nemožné.“
Čtěte také
Jak tedy připravit luštěniny správně a chutně? „Nejjednodušší na přípravu je červená čočka, která se nemusí předem namáčet. Vhodná je i cizrna, která je úžasná například v cizrnovém kari s kokosovým mlékem. Z luštěnin se ale dají připravovat i sladké dezerty. Například čokoládové brownies z fazolí chutná i dětem,“ nabízí zdravé alternativy k masitým pokrmům profesionální kuchařka a spoluautorka projektu Restartujeme.
Geniální je podle ní i kombinace luštěnin s listovou zeleninou. V takové kombinaci jsou totiž luštěniny velice dobře stravitelné. „K přípravě chutného salátu je možné použít i luštěniny z konzervy. Pořád je to lepší než nic. Navíc se dnes dají na trhu koupit i konzervy velmi kvalitní. V kombinaci s dobrou zálivkou, třeba z tahini pasty a jogurtu, se pak dá vytvořit famózní salát.“
Hrášek není hrách
Luštěnin je celá řada. Málokdo ovšem ví, že mezi luštěniny nepatří hrášek. Spousta z nás ho totiž zaměňuje za hrách. „Jde přitom o stejnou plodinu. Hrášek je ale plně nedozrálá forma, obsahuje hodně vody, a tudíž se řadí mezi zeleninu. Naopak hrách je plně dozrálý, s velkým obsahem škrobu a bílkovin, a proto se jedná o luštěninu,“ dodává Kristýna Ostratická.
Související
-
Čočka: Jak na čočkový salát, který můžete jíst celoročně
Patří k základním luštěninám a řadí se k potravinám s nejvyšším obsahem bílkovin. To je čočka,. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Karel Šimůnek.
-
Hrách a hrášek: Jsou to odlišné plodiny?
Hrách je luštěnina, hrášek lahodná zelenina, která chutná v pyré nebo v salátu. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Karel Šimůnek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.