Luštěniny coby budoucí světová superpotravina?

25. únor 2023

Luštěniny mají v únoru svůj mezinárodní den, ale málo se o nich ví a potřebují lepší image. O luštěninách někteří mluví jako o superpotravině budoucnosti, jenže v našich končinách se naše představa o nich zúžila do podoby hrachové kaše, fazolové polévky a čočky na kyselo. I potravinové banky hlásí, že o luštěniny není zájem. Víte, že existuje fazolové pivo, ve kterém se 40 % ječmenu nahradí fava fazolemi, že existují sýry z cizrny nebo čokolády z fazolí?

Luštěniny poskytují spoustu výhod: jejich rostliny dobře odolávají suchému a teplému počasí a suché nezpracované luštěniny lze až dva roky skladovat. Víte,že fazole tonka není luštěnina, ale koření? A jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem? A právě hrachu a Johannu Gregoru Mendelovi vděčí  světová genetika za obrovský pokrok.

A ten další možná co nevidět přijde: na univerzitě, pojmenovaném právě po něm, vědci pracují na speciální potravině z fermentovaného hrachu.O tom všem bude luštěninová Expedice s generálním ředitelem Národního zemědělského muzea Zdeňkem Novákem, Ivou Hrnčiříkovou z Masarykova onkologického ústavu v Brně a Sylvií Skaličkovou z Mendelovy univerzity v Brně.

Spustit audio

Související