Luštěniny coby budoucí světová superpotravina?
Luštěniny mají v únoru svůj mezinárodní den, ale málo se o nich ví a potřebují lepší image. O luštěninách někteří mluví jako o superpotravině budoucnosti, jenže v našich končinách se naše představa o nich zúžila do podoby hrachové kaše, fazolové polévky a čočky na kyselo. I potravinové banky hlásí, že o luštěniny není zájem. Víte, že existuje fazolové pivo, ve kterém se 40 % ječmenu nahradí fava fazolemi, že existují sýry z cizrny nebo čokolády z fazolí?
Luštěniny poskytují spoustu výhod: jejich rostliny dobře odolávají suchému a teplému počasí a suché nezpracované luštěniny lze až dva roky skladovat. Víte,že fazole tonka není luštěnina, ale koření? A jaký je rozdíl mezi hrachem a hráškem? A právě hrachu a Johannu Gregoru Mendelovi vděčí světová genetika za obrovský pokrok.
A ten další možná co nevidět přijde: na univerzitě, pojmenovaném právě po něm, vědci pracují na speciální potravině z fermentovaného hrachu.O tom všem bude luštěninová Expedice s generálním ředitelem Národního zemědělského muzea Zdeňkem Novákem, Ivou Hrnčiříkovou z Masarykova onkologického ústavu v Brně a Sylvií Skaličkovou z Mendelovy univerzity v Brně.
Související
-
Bezlepková dieta: Čím se dají nahradit obiloviny
Omezení lepku je určitě prospěšné. Co například luštěniny či brambory? Proč si dát pozor na bulgur? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Čočka: Jak na čočkový salát, který můžete jíst celoročně
Patří k základním luštěninám a řadí se k potravinám s nejvyšším obsahem bílkovin. To je čočka,. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Karel Šimůnek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.