Lacoste: Tenisová jednička udala tón hry i mimo kurt

V 15 vzal poprvé do ruky tenisovou raketu a ve 22 byl světovou jedničkou. Navíc elegán oblečený do vlastnoručně navrženého prádla, které jedni obdivují a druhé pohoršuje. Proč si ale Francouz zvolil do znaku krokodýla?

René Lacoste, hráč skvělých úderů od základní čáry, jeden z nejlepších tenistů své doby, se narodil 2. července 1904 v Paříži. Za svůj úspěch mohl děkovat nejen talentu a píli, ale taky svému otci. Ten ho v patnácti vzal na tenisový turnaj a mladý René měl jasno. Tenis a nic jiného.

Že má talent, se ukázalo hned záhy. Lacoste získal nespočet titulů z různých grandslamových turnajů. Nechybí v nich Davis Cup ani Wimbledon. V letech 1926 a 1927 byl dokonce i světovou tenisovou jedničkou. To mu bylo pouhých 22 let.

Inspirace u hráčů póla

René Lacoste na Wimbledonu 1928

Už když se v roce 1925 utkal s Borotrou ve finále Wimbledonu, jeden novinář napsal článek o tenisové „módě z Francie“. Lacoste totiž chtěl při hře i dobře vypadat a košile s dlouhými rukávy mu lezla na nervy. Byla prostě nepohodlná. Líbila se mu móda póla na koních.

Před turnajem US Open v New Yorku, kdy je tam na přelomu srpna a září hotová prádelna, si Lacoste nechal vyrobit bavlněné oblečení. Napůl košile, napůl tričko, s límečkem a knoflíky u krku, ale jen někam nad hrudní kost.

Rukávy byly krátké a zakončené proužkem tkaniny, aby držely kolem paže. A bylo to. Barva bílá a na srdci vyšitý krokodýl. Francouzský tenista tím vyvolal mnoho rozporuplným emocí. Jedni to považovali za neslušné, jiní jim byli nadšení.

Proč zrovna krokodýl?

Lacoste si jako logo pro své výrobky zvolil zeleného krokodýla podle své přezdívky. Získal ji v roce 1923 během Davis Cup v Bostonu. Při procházce městem se doslova zamiloval do tašky z krokodýlí kůže, kterou uviděl ve výloze, a navrhl nehrajícímu kapitánovi Pierrovi Gillouovi:

Symbolem značky Lacoste je typický zelený krokodýl

„Když vyhraju, koupíte mi ji! Co vy na to?“ Odpoledne sice prohrál, ale Gillou mu tašku stejně věnoval. Tenista ji nedal z ruky, nosil ji stále při sobě – snad i pro štěstí. O příhodě se doslechl americký reportér George Carens a ve svém článku psal o Lacostovi jako o Aligátorovi.

Přízvisko sedělo, líbilo se fanouškům i Lacostovi a začalo se rychlostí blesku šířit sportovním světem, byť zmutovalo na krokodýla. Krokodýl skvěle vystihoval i Lacostovu houževnatost, vytrvalost a vůli bojovat na tenisovém kurtu do posledního dechu.

V jaké rodině René Lacoste vyrůstal? Co všechno vynalezl a nechal si patentovat? Proč tak brzy skončil s tenise? Jak pokračuje jeho firma?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související