Kvůli manželovi se vzdala kariéry. Připravil ji o mnohem víc. Osudové ženy: Leopoldina Ortová de Pauli

18. únor 2023

Osud uznávané komediální herečky připomínal spíše tragédii. Přes všechno, co ke konci života prožila, zůstala ale silnou a nezlomenou ženou. Díky síle své osobnosti. V dokudramatu účinkují Olga Kaštická, Marek Adamczyk nebo Viktor Javořík. Hovoří spisovatelka a publicistka Martina Bittnerová.

Host: spisovatelka a publicistka Martina Bittnerová
Účinkují: Olga Kaštická, Marek Adamczyk, Viktor Javořík, Jan Teplý, Aleš Procházka
Připravili: Eva Dvořáková, Hynek Pekárek
Dramaturgie: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 13. 4. 2018

Herečka Leopoldina Ortová de Pauli (1847–1903) zářila na divadelních prknech v komediálních rolích naivek a salónních dam. Její osud ale připomínal spíše tragédii. Provdala se až ve svých 37 letech. Jejím vyvoleným byl vrchní účetní Svatováclavské záložny. Později se stal největším defraudantem konce 19. století, jaký se pohyboval na území Čech.

„Byl rádoby štědrým sponzorem vlasteneckého a kulturního života té doby. Rád poskytoval různé dary a byl za ně obdivován. Jeho cesty vedly i k divadlu, protože to bylo centrum pražského kulturního života. Taky to ale byl chvástal a hochštapler, kterému šlo jen o obdiv druhých lidí, “ říká spisovatelka a publicistka Martina Bittnerová.

Záhadná výhra v loterii

Herečka ho dokázala skvěle reprezentovat, ale i věrně milovat. Necelý rok po svatbě se jim narodil jediný syn Josef. Když koncem roku 1887 přišel její muž se zprávou, že vyhrál nejvyšší výhru v loterii, stali se z nich ze dne na den jedni z nejbohatších lidí v Praze. Josef Ort pořídil rodině tři domy. A i když Leopoldina tvrdila, že by nebyla schopná vzdát se hraní, opustila Národní divadlo a přizpůsobila se novému životnímu stylu.

Leopoldina Ortova de Pauli (ukázka jejího písma v dopise; archivováno v Památníku národního písemnictví)

Doma si zařídila salón, kde ji navštěvovali bývalí kolegové a kolegyně od divadla. S mužem podporovali charitativní spolky a přispívali na dobročinné účely. Ne všichni jim ale jejich jmění přáli. Ort se uměl chovat provokativně a toužil se dostat do komunální politiky. Povedlo se mu to. V prosinci 1900 byl zvolen členem sboru obecních starších v městském zastupitelstvu. I v tom ho jeho žena podporovala. Žila jeho život, a ne svůj,“ přibližuje Bittnerová.

Ort měl ale i druhý život

Josef Ort ale náhle v březnu 1902 zemřel. Leopoldině se zhroutil celý svět. Pohřeb ještě proběhl v pompézním stylu se všemi okázalostmi a poctami hodnými jeho postavení. Krátce nato ale vyšlo najevo, že v záložně, kde pracoval, se děly podivné finanční machinace. Vyšetřování nakonec odhalilo škodu přes 7 milionů korun.

Sám Ort stačil zpronevěřit téměř 300 tisíc. Leopoldina neměla o manželových podvodech nejmenší tušení. Hněv davu se ale obrátil proti ní. Byla vyslýchána, nucena rozprodat většinu majetku a splácet dluhy. Ti, kteří ji předtím zbožňovali, se k ní obraceli zády. Z uznávané herečky a pražské osobnosti se stala žena na okraji společnosti.

K divadlu se už nikdy nevrátila

Později vyšly napovrch i manželovy nevěry a záliby v bujarých večírcích. „Leopoldina přesto stále věřila, že byl příkladný člověk. Milovala ho až do konce svého života.“ Zemřela náhle v 56 letech během stěhování z domu ve Štěpánské ulici, který musela prodat. K divadlu se tak už nikdy nevrátila. Ortovy dluhy splatil až jeho syn.

Leopoldina přitom vyrůstala ve velmi skromných poměrech. Odmalička chtěla hrát a taky hrála. Protože jí ale jediná pražská divadelní scéna nebyla schopná poskytnout příležitost, šla podobně jako její kolegyně na několik sezón do německých divadel v Liberci, v Teplicích nebo v Dessau.

Když přišla derniéra pohostinského vystoupení v Prozatímním divadle, udála se nevídaná věc. Diváci začali skandovat její jméno. Nechtěli přijít o svou oblíbenou herečku, a tímto způsobem donutili vedení, aby Leopoldinu trvale angažovalo.

Diváci si ji vybučeli

Česky mohla hrát až v roce 1873, kdy hostovala v Prozatímním divadle. Získala si publikum i kritiku, divadlo jí ale stálé angažmá nenabídlo. Dokud nepřišla derniéra a diváci nezačali skandovat její jméno. Donutili tak vedení divadla, aby jí od 1. února 1874 dali smlouvu.

„Leopoldina Ortová de Pauli patří mezi osudové ženy nejenom proto, že se stala uznávanou komediální herečkou, ale především silou své osobnosti. Přese všechno, co si ke konci svého života prožila, zůstala silnou a nezlomenou ženou,“ uzavírá Bittnerová.

autoři: lup , Eva Dvořáková
Spustit audio

Související