Když ve Vídni začnou plesy, vzpomenu si, jak jsem šla se synem poprvé a naposledy do tanečních. Omeletky S Halinou Pawlowskou

19. prosinec 2021

Trápí vás, že nemůžete navštívit vánoční trhy? Netrapte se! Omeletky Vám dnes zprostředkují návštěvu velkoměsta, kde jsou vánoční trhy v celé Evropě nejhezčí – rakouskou Vídeň.

S Vídní máme my Češi mnoho společného – historii, umělce, kuchyni... a zřejmě i mentalitu.

Proto když jsem se dozvěděla, že Rakousko uzavřel lockdown, padla na mne podivná frustrace, přiznává Halina Pawlowská.

Neměla jsem sice v úmyslu do Rakouska jet, ale najednou, když jsem jsem se dozvěděla, že nemohu vidět vyzdobenou Vídeň a navštívit vánoční trh, stesk mi sevřel srdce. Dovolilo mi to ale zavzpomínat, co všechno jsem o Vídni při minulých návštěvách dozvěděla.

Město valčíků

Vídeň je městem tance a plesů. Každý rok se jich ve Vídni koná více než 450. Plesovou sezónu každý rok zahajuje ples Vídeňských kominíků. A není to nic divného. Ve Vídni má téměř každý profesní obor svůj vlastní ples.

Když se řekne ples, vybaví se mi vždycky historka, jak jsem šla se synem poprvé a taky naposledy do tanečních, vzpomíná Halina Pawlowská.

Syn měl největší hrůzu z toho, co má té dívce, pro kterou půjde, říkat. Bezstarostně jsem mu poradila: ,No co bys říkal… Něco normálního, třeba co tě zajímá…‘ Pak jsem sledovala Péťu, jak jde k holce a něco jí hned říká. Ona ztvrdla, mlčela jako zařezaná, a hned jak mohla, od Petra utekla. ,Cos jí, prosím tě, řekl?‘ Zeptala jsem se syna. ,No nic. Jen jsem se jí zeptal, co si myslí o trestu smrti!‘

Koule místo lampičky

Z Vídně také pochází tradiční vánoční dekorace – sněžítko. Věděli jste, že vznikla dost bizarním způsobem? V 19. století Erwin Perzy pracoval ve výrobě medicínských nástrojů a jednoho dne byl pověřen úkolem vytvořit efektivnější a praktičtější lampičku, která by usnadnila práci chirurgům.

Namísto šikovné lampičky se mu ale podařilo vyrobit kouli, ve které na cokoliv, co je uvnitř padá pomalu umělý sníh… Rodina pana Perzyho vlastní malou sněžítkovou fabriku dodnes. Kouli s vlastním motivem si u ní může objednat kdokoliv.

V Omeletkách ještě zazní telefonát s hercem Václavem Šandou. Halina Pawlowská přečte svůj dopis Ježíškovi a připomene recept na vyhlášenou lahůdku – vídeňské roštěnky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.