Děs z Vánoc začínám cítit už v listopadu. Omeletky s Halinou Pawlowskou

5. prosinec 2021

Omeletky dnes budou mít adventní náplň. Protože je ale Halina Pawlowská pragmatická po mamince a melancholická věkem, jak sama říká, bude povídání o vánočním čase lehce netradiční.

Ježíš se narodil a skončil strašnou smrtí. To je zřejmě i důvod, proč se šťastné a veselé vánoční svátky v našich podmínkách pojímají jako dny, kdy naplno propuká stesk po mrtvých, pocit marnosti a hrůza ze samoty, vysvětluje své vidění Vánoc Halina Pawlowská.

„Osobně začínám cítit děs z Vánoc už někdy v listopadu,“ pokračuje. „Tradičně totiž ve mně vyvstane spousta obav z toho, abychom byli všichni zdraví, abychom se vůbec všichni sešli, abych všechny potěšila tím, po čem touží, nebo abych dokázala upéct vánočku, kterou u nás vždycky pekla maminka nebo tchýně.“

Vánoční stesk a stres

Možná i proto není překvapující, že Vánoce jsou údajně na sedmém místě stresujících faktorů a na prvním místě v počtu sebevražd. Proto mne možná tolik okouzlil americký spisovatel Carole Nelson Douglas, který řekl, že Vánoce jsou čas, kdy se vám stýská po domově, dokonce i když jste doma.

Před Vánocemi se lidé často ptají, co budou ti druzí o Vánocích dělat, a všichni svorně odpovídají, že nic. Ale to nic říkají zejména ženy takovým přiškrceným hlasem, takovým divným tónem, v kterém se odráží špatné svědomí, že ještě nevytáhly plechy!

Hubený Ježíšek

Podle Haliny Pawlowské je tradice Vánoc až masochisticky spjata s obžerstvím právě proto, že byl Ježíšek tak hubený. „Navíc jako by všechny české ženy věděly, že psychologové Freud, Fromm i Jung neměli pravdu. Že totiž pravá podstata ženy a její jsoucnost jsou určeny výhradně jen počtem druhů vánočního cukroví, které stihne napéct.

Jedna moje přítelkyně svoji iniciativu přehnala. Když bylo jejímu synovi pět, upekla mu na Vánoce velkou perníkovou chaloupku. Dokonalou. Syn byl nadšen. Kamarádka pekla chaloupku každý rok a vloni, když ji postavila před svého sedmnáctiletého chlapce, syn jen flegmaticky ucedil: ,Hm…‘ Kamarádka se rozeštkala, protože v tom okamžiku její život ztratil smysl. Její muž chaloupku zadupal do koberce, práskl dveřmi a až za měsíc si nechal poslat pro kufry...

A víte, jak se pozná, že člověk dospěl? Když zjistí, že se žádná z věcí, co si přeje, nedá koupit v obchodě.

V omeletkách ještě zazní text posluchačky Marty Furchové z Chlumce nad Cidlinou nazvaný Největší dárek. Svoji adventní povídku Bramborové placky v klidu přečte Halina Pawlowská. A na závěr přidáme recept na citronové čtverečky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související