Martin Uhlíř: Sestry. Psychologický román čte Pavel Oubram

31. červenec 2022

Lila a Marie jsou sice sestry, ale nemohou být rozdílnější. Zatímco Lila je krásná, bezprostřední a snadno manipuluje lidmi, Marie je tichá, introvertní a plachá. Obě ale něco skrývají a jejich vztah tíží tajemství. Jak se se vším vypořádá Robert, který se s nimi potkává na dovolené u moře? Prozaický debut českého novináře podle některých recenzí upomíná na klasické romány 60. let a objevuje se díky němu v současné české literatuře autor s výjimečným psychologickým citem.

Čte: Pavel Oubram
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Dramaturgie: Marina Feltlová
Režie: Šimon Dominik
Premiéra: 18. 7. 2022

Robert, odjíždí na dovolenou k moři na odlehlý ostrov, kde téměř není signál. Nevybral si tuto destinaci proto, „aby potisící v duchu probíral minulost“, ale aby si po bolestném rozvodu odpočinul, nabral síly a taky trochu pracoval.

Je vysokoškolský pedagog a během pobytu chce napsat esej o tom, co se stane, když si člověk přestane něco zbaběle nalhávat, sebere odvahu a najde pravdu o sobě. Jaké to je „být sám sebou“.

Jenže z psaní ho vyrušuje přítomnost Lily a Marie, s nimiž se na ostrově seznámil. Jak příjemné, vzrušující, podněcující, zároveň i trochu děsivé a bolestné je být s nimi. Ale se kterou z nich vlastně?

Novinář Martin Uhlíř

Martin Uhlíř

Autor knihy je novinář. Jako redaktor působil v Lidových novinách, poté strávil rok na studijním pobytu v Massachusetts Institute of Technology v USA. Od roku 2006 je redaktorem týdeníku Respekt.

Lila a Marie jsou sice sestry, ale nemohou být rozdílnější. Lila je krásná, bezprostřední a snadno manipuluje lidmi. Ráda riskuje. Jako by jejím kyslíkem, potřebným k životu, byl adrenalin. A pro své akční hrátky vyhledává spojence.

Vedle ní se Marie jeví zdánlivě jako nevýrazná, zamlklá, až plachá. I ta ovšem Roberta něčím přitahuje. Navíc se ukazuje, že sestry jsou na sobě zvláštním způsobem závislé. Zdá se, že něco skrývají, že jejich vztah poznamenalo nějaké trauma. Rozluští je Robert? Co se dozví o jejich životech a vztazích? A najde nakonec pravdu o sobě?

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související