Vídeň byla do roku 1989 pokryta šedivým prachem. Teď ji nepoznáte, říká Martin Krafl

25. srpen 2016

Vlastně je to jen malé město u Dunaje, je tam ale klid a lidé žijí bez stresu. Jak je to možné? Ředitel Českého centra ve Vídni si myslí, že nemají takové finanční starosti jako my, užívají si tak každý nový den.

„Mají úplně stejné starosti jako vy. Zároveň ale každým rokem dostanou dvě mzdy navíc, které jsou v Rakousku dány zákonem. Mají tak z čeho zaplatit svou dovolenou, vánoční dárky nebo jiné, nečekané výdaje,“ říká Martin Krafl.

Asi dokáží víc spořit, mají menší životní náklady a o malinko větší platy. To všechno je uklidňuje a vždy si najdou čas na vídeňskou kávu a třeba nejznámější dortík Sachr. „Dělám to pravidelně taky, a taky se snažím na těch 15 minut vypnout mobil,“ svěřuje se.

Rakousko po roce 1989

Přesto, že si to tady asi neuvědomujeme, tak rok 1989 byl přelomovým i pro Vídeň. V 70., 80. letech to byl jen mrtvý bod obklopený železnou oponou. „Město bylo jako pokryté prachem, šedivé a plné penzistů. Dnes doslova celé rozkvetlo.“

Přesto, že je Rakousko náš blízký soused, je tam prý o dost tepleji, než jsme v Česku zvyklí. Letní večery tak mohou připomínat dovolenou u moře. Jako každé velké město ale taky trpí vedrem.

Vídeň

Turistům tak Krafl doporučuje koupání v Dunaji (ostrov na severu), kam se dostanete přímo metrem. Je to několikakilometrové území určené jen pro relaxaci, lidé se koupou v řece, která je docela čistá, hlavně ale ledová.

Císař František Josef vs. TGM

Ochladit se ale můžete i v málo známém koupališti v parku u letního císařského zámku Schönbrunn, kde se koupal i císař František Josef I. s císařovnou Sisi. „Rakušané si panovníka dodnes velmi váží. Existuje nejedno sdružení milovníků monarchie, kde potkáte muže s licousy. Úctu k císaři bych klidně mohl přirovnat k T. G. Masarykovi, což se ale asi monarchistům zrovna líbit nebude,“ usmívá se Krafl.

Vzpomínkou na svého milovaného císaře letos žije celá metropole, zemřel totiž přesně před 100 lety po 68letém panování. S jedinou vstupenkou pak můžete navštívit hned pět výstav, které mapují život habsburského rodu.

Co všechno můžete ve Vídni poznat, vidět a na co nezapomenout? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

Vídeň (Rakousko),
autoři: lup , zis , Martin Krafl
Spustit audio