Karel IV. V patnácti mu otrávili snídani. Jemu zachránil život půst

Ovládal pět jazyků, byl mecenášem kultury. A také vynikajícím znalcem lidí. Když Karel IV. poslouchal někoho, komu nevěřil, pletl prý košíky. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Jiří Houdek.

Jaké měl povahové vlastnosti nejznámější český panovník Karel IV.? Rozhodně mu nechyběl cit pro dobrodružství. Už ve třech letech jej unesl vlastní otec, dva měsíce žil ukrytý v kobce.

Kdo otrávil jeho snídani, když mu bylo pouhých patnáct let? Kralevic se postil před velikonočními svátky a to mu tehdy zachránilo život. Neznámý muž se přiznal až na mučidlech, že k otravě jej přiměli italští vládci. 

Do hrobu s briliantovým prstenem

Jaké znamení mu přišlo z onoho světa? Proč chtěl být pohřbený s briliantovým prstenem na ruce? To všechno a ještě spoustu dalších věcí se o Karlu IV. dozvíte v dnešním díle Příběhů z kalendáře.

Hrdinkou dalších Příběhů z kalendáře bude neohrožená novinářka, která zemřela v koncentračním táboře.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.