Hrad, na který padl hněv Karla IV.

4. srpen 2020

Vimberk, jeden z pěti bývalých strašických hradů, se nachází při vstupu do strašické kotliny nad Padrťským potokem (Klabavou) a je dobře dostupný po modře značené turistické trase, která vede z Dobříva.

Hrad, který na dnešním tvrzišti stával, se datuje přibližně do poloviny 13. století. Dříve se místu říkalo Na Starém zámku, později dostal název Vindberg, neboli Vimberk, který zavedl do literatury August Sedláček (1843–1926).

V blízkosti tvrziště jsou patrné pozůstatky po hornické činnosti a příkop, který vede pod tvrzištěm, patří k těm vůbec největším v Brdech a na Podbrdsku. Jednalo se o nezděnou, dřevěnou stavbu, kterou tvořily palisády pokryté mazanicí. Ta měla sloužit jako nespalná, i když existují záznamy o vypálení hradu a srovnáním stavby se zemí.

Zásah Karla IV. proti pánům z Růže

August Sedláček také zjistil, že hrad měl být vypálen v roce 1352, na pokyn panovníka Karla IV. Rožmberkové totiž vyvolali rozbroje na jihu českých zemí s Rakouskem, a tak se údajně sám Karel IV. vypravil na brdský hrad, aby Rožmberky potrestal.

Hledači pokladu

V současnosti na samotném tvrzišti můžete nalézt jámy, které však nejsou pozůstatky hradu, ale jedná se o stopy činnosti hledačů pokladů. Ti se zde v 19. století snažili najít poklady, které jsou zmíněny v různých pověstech o tomto místě.

Vzdálenost z Plzně je přibližně 36 km.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Brdy: 77 romantických , dobrodružných a tajemných míst (autor: Tomáš Makaj)
Spustit audio