Karlův hrádek je jediný hrad na jihu Čech postavený Karlem IV. V posledních letech odkrývá tajemství

13. červen 2020

Na zalesněném ostrohu nad vltavským údolím, dnes zatopeným Hněvkovickou přehradou, se dochovaly zbytky gotického hrádku, založeného Karlem IV. Byl po císaři pojmenován jako Karlshaus nebo také Karlův hrádek. Zároveň jde o jediný hrad na jihu Čech postavený Karlem IV.

Jde o svým způsobem unikátní stavbu. Hrádek, který snad měl být loveckým útočištěm panovníka, sloužil totiž svému účelu jen velmi krátce. První zmínka o něm pochází až z druhé poloviny 14. století a v poslední čtvrtině téhož století byl už opuštěný. Nebyl tudíž nikdy přestavován, ani znovu obydlen, a zůstal tak nezkresleným dokladem stavitelského umu za vlády největšího z Lucemburků.

Hrad nepravidelného, zhruba trojúhelníkového půdorysu, byl ze všech stran obehnán nezvykle hlubokým příkopem a valem. Neměl věž. Ale obvodovou hradbu, která obklopovala plochu samotného hradiště, střežila mohutná brána. Její zbytky se z velké části dochovaly dodnes. V předpolí hradu se nachází rozlehlá plocha plná prohlubní a rovněž obehnaná valem. Je to zřejmě zbytek plánovaného a nikdy nedokončeného městečka.

Zřícenina Karlův hrádek z výšky

V poslední době probíhá na Karlově hrádku archeologický průzkum. Ten je v samém počátku, ale už nyní přinesl řadu zajímavých zjištění. Například se ukázalo, že středověká stavba vznikla na místě mnohem staršího starověkého osídlení, o kterém se doposud nevědělo.

Zřícenina je ve vlastnictví nedaleké Hluboké nad Vltavou. Z ní k hradu vede cyklostezka. V okolí Karlova hrádku jsou také horolezecké ferraty a pod zříceninou se na řece Vltavě nachází plastové molo pro paddleboardy. Samotný Karlův hrádek je pro veřejnost volně přístupný.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.