Bostonské pití čaje. Válku nervů rozhodli indiáni

16. prosinec 2022

V roce 1773, přesně 16. prosince, se ke třem zakotveným lodím v bostonském přístavu vydalo na člunech několik desítek temných postav. Maskovaní muži zneškodnili stráže, rozštípali 342 dřevěných beden s čajem a jejich obsah vysypali do vody. Incidentu se později začalo říkat Boston Tea Party, tedy bostonský čajový dýchánek nebo bostonské pití čaje. Pachatelům fandily tisíce lidí a dnes jde o ikonický historický okamžik, který ovlivnil celé americké dějiny.

Od takzvaného bostonského pití čaje vedla přímá cesta k vyhlášení nezávislosti. Deset let předtím se Angličané díky sedmileté válce stali v Americe de facto neomezenými pány a ze zámořských kolonií chtěli mít samozřejmě i ekonomický prospěch. Zaváděli nová cla a daně, takže v Americe rychle rostla nespokojenost. Symbolem anglického útlaku se nakonec stal dovážený čaj.

Místní chtěli zabránit vyložení nákladu

Konkrétně v Bostonu byla situace ještě složitější. V roce 1770 tam britští vojáci při nevinně vypadající šarvátce začali střílet do lidí a pět z nich zabili. Od masakru ve městě panovalo velké napětí a místní lidé Brity stále silněji vnímali jako okupanty.

Když koncem roku 1773 do tamějšího přístavu dorazily tři anglické lodě s čajem, místní chtěli za každou cenu zabránit vyložení nákladu na americkou půdu. Brali to jak symbol svého vzdoru. Britský guvernér ale trval na tom, že čaj skončí v přístavních skladech. Válka nervů trvala téměř dvacet dnů.

Někteří byli převlečení za indiány

Nakonec na plavidla vnikla početná skupina několika desítek Američanů a čaj zničila. Někteří byli převlečení za indiány, aby dali najevo svou příslušnost k americké kultuře.

Incident se Britům nikdy nepodařilo zcela objasnit a jeho strůjce potrestat. I na tom bylo vidět, že jejich moc nad zámořskými koloniemi slábla. Podle mnohých to bylo právě bostonské pití čaje, které definitivně postrčilo Američany na cestu ke svobodě. O necelé tři roky později, v červenci 1776 vyhlásili Deklaraci nezávislosti.

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související