Terry Fox zahájil Maraton naděje

Terry Fox odstartoval svůj Maraton naděje 12. dubna 1980. Terry se narodil v roce 1958 ve Winnipegu. Od dětství miloval sport a i přes malou výšku se vypracoval do školního basketbalového týmu. Slibně započatou dráhu sportovce však v roce 1977 přerušila krutá diagnóza – osteosarkom, tedy rakovina kostí. Lékaři Terrymu museli amputovat téměř celou pravou nohu. Mladík však nezahořkl a rozhodl se udělat něco pro větší osvětu léčby rakoviny.

Naučil se běhat s protézou a rozhodl se, že uskuteční běh napříč Kanadou, od východního k západnímu pobřeží. Na svůj Maraton naděje se vydal 12. dubna 1980 v St. John‘s na ostrově Newfoundland.

Zastavil ho návrat nemoci

Prvotní nezájem veřejnosti se rychle proměnil v obrovskou podporu. Ve velkých městech Terryho vítaly tisíce lidí a část z nich se k němu alespoň na pár kilomentrů přidávala. Po 143 dnech, kdy měl uběhnuto 5 373 kilometrů, ho u břehů Hořejšího jezera zastavil návrat nemoci. Zemřel o 9 měsíců později 28. června 1981.

Na kontě charitativní sbírky tehdy bylo 23 milionů dolarů, tedy částka, kterou si na počátku vytkl za cíl. Na počest mladíka s nezdolnou vůlí se dodnes konají Běhy Terryho Foxe a výtěžek z nich je pravidelným příspěvkem na výzkum léčby rakoviny.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související