Jste bez energie? Jak docílit zvýšení odolnosti, radí lékař Jan Vojáček

16. červen 2020

Odolnost je schopnost pojmout určitou míru stresu, aniž by se to projevilo na našem zdraví, přiblížil definici odolnosti Jan Vojáček, lékař preventivní funkční medicíny a výživy.

Víte, že by vám plavání dobilo baterky, ale je těžké se zvednout z gauče. Situaci, kterou popsala posluchačka, prožívá řada lidí. Co s tím?

„Kdyby řekla, jakou cítí energii, bylo by to asi nízké číslo. Nemusí jít plavat, stačí jít na procházku, něco dobrého si uvařit, jít brzy spát a energie se bude zvyšovat. Pak už nebude tak těžké vstát a jít si zaplavat,“ radí doktor Jan Vojáček.

Každý dokáže říct, kolik energie cítí

„Každý člověk dokáže říct, jakou cítí životní energii. Pokud lidé začínají udávat hodnoty pod 50 procent, začínají být velmi náchylní k nemocem,“ vysvětluje host pořadu Dva na Dvojce. Dá se energie nějak předávat?

„Řada lidí rozdává i z něčeho, co nemá. A ustará se k nemoci. Když cítíte, že máte energii na 90 procentech, můžete část odevzdat tak, že blízkému člověku věnujete plnou pozornost. Je to vidět u malých dětí, které pozornost rodičů vyžadují.“

Naše životy se obrátily proti nám

Jsme velké individuality a každý člověk má jinou citlivost, uvádí Vojáček. „Žijeme v době, kdy jsme vystresovaní. Já tomu říkám ‚ztráta spojení‘. Ztratili jsme kontakt s přirozeností. My jsme si ten život zjednodušili tak, že se to obrátilo proti nám. Jsme odvrácení od přírody, od vztahů. Spousta lidí je dnes vyhořelých, nespokojených, bez životní energie.“

Jak odolnost posilovat? Můžeme ji zdědit? Má na odolnost vliv i výchova?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.