Jsou ovocné přesnídávky opravdu vhodné pro děti? Zkoumal dTest

2. březen 2020

Přesnídávky jsou oblíbenou alternativou čerstvého ovoce a často je hlavně mimo sezónu doporučují i někteří pediatři. Časopis dTest hledal nežádoucí látky a zkoumal obsah cukru.

Výrobci přesnídávek musejí dodržovat přísná kritéria. Díky tomu je zaručeno, že neobsahují žádné škodlivé látky. Časopis dTest se při testování zaměřil na přesnídávky s banánem jako druhou dominantní surovinou. Tou základní je totiž vždy jablečné pyré.

„Pokud jde o obsah nežádoucích látek, test v přesnídávkách neodhalil mykotoxiny, pesticidy ani těžké kovy,“ uklidňuje Olga Šlesingerová z dTestu. Zároveň ale upozorňuje, že ne všechny jsou určeny dětem.

Ne všechny jsou pro děti

Na některých nenajdete označení, od kterého měsíce věku dítěte je výrobce doporučuje. „Pokud na obalu takový údaj chybí, jedná se o běžnou potravinu, na kterou se nevztahují speciální výrobní požadavky,“ upozorňuje Šlesingerová.

Dalším úskalím může být obsah cukru. Na trhu jsou jak přislazované výrobky, tak produkty, ve kterých je jen cukr přímo z ovoce. V 11 testovaných vzorcích se vyskytovalo 10–15 g cukru na 100 g výrobku. To odpovídá asi čtyřem sáčkům cukru ke kávě.

Obsah modifikovaného škrobu, který se do přesnídávek přidává k zahuštění, pokud mají menší podíl ovoce, test potvrdil pouze u jednoho vzorku.

Sklo, nebo kapsička?

Přesnídávky dnes výrobci stále častěji nabízejí ve formě oblíbené kapsičky se šroubovacím uzávěrem. „Je to hlavně pohodlné,“ vysvětluje Šlesingerová, proč z regálů mizí klasické skleničky. Takhle balené přesnídávky oceňují děti i rodiče. Odvrácenou stránkou pohodlného balení je ale jeho ekologická stopa.

Výsledky dTestu

  • Nejlépší: Hamánek hrušky s banánem
  • Nejhorší: Hello s banány (kvůli přidanému cukru, škrobu a pouze 85% podílu ovocné složky)
Spustit audio

Související