V testu citronové kůry bodovaly bio citrony. Ne všechny jsou ale zcela bez pesticidů

15. prosinec 2019

Před vánočními svátky se v redakci spotřebitelského časopisu dTest množí dotazy na kvalitu citronové kůry. Je lepší čerstvá, sušená nebo kandovaná? Jak dopadly v testu?

„Kandovaná kůra je spíš bonbon než koření. Obsahuje 60–70 % cukru,“ upozorňuje Jan Maryška z časopisu dTest. Kromě toho výrobci do kandované kůry přidávají i další látky. Třeba barviva.

Naopak sušená kůra je podle Maryšky srovnatelná se strouhanou kůrou z běžného citronu. A to bohužel i v obsahu a koncentraci ochranných látek.

Máte se bát pesticidů?

Evropská unie zavedla důkladný systém regulace obsahu pesticidů v ovoci. Skládá se ze dvou pilířů. První určuje, které látky se mohou na ochranu ovoce používat. Druhý kontroluje zbytky použitých pesticidů v konečných výrobcích.

Při dodržení všech pravidel by se tak na stůl měly dostat pouze plody ošetřené neškodnými látkami, jejichž stopy ve výsledném produktu nemohou spotřebitelům uškodit. To platí i pro ovoce do EU dovezené.

Bio je nejlepší, ale…

Tvarohová náplň: k tvarohu s vajíčky nastrouháme citronovou kůru

I když koncentrace pesticidů v ovocné kůře není zdraví nebezpečná, je lepší konzumovat tu, která jich obsahuje co nejméně. Podle dTestu tak jsou nejlepší volbou bio citrony. Ty neobsahují pesticidy žádné, nebo jen v zanedbatelném množství.

„Ve srovnání s konvenčním citronem byly ty bio nesrovnatelně lepší. Ale protože se předpokládá, že v bio ovoci nebude vůbec nic, tak i nález jedné, případně dvou látek ve velmi nízkých koncentracích je v testu diskvalifikoval,“ upozorňuje Maryška.

Umýt nestačí. Pomůže ocet?

Tvarohová náplň - kostka tvarohu, 5 lžic cukru, vanilkový cukr, citronová kůra z ½ citronu, 1 celé vejce a namočené rozinky

Někdo ovšem nemá z obsahu pesticidů takové obavy a vystačí si s důkladným omytím běžného citronu. Stačí to ale? „Bohužel s pesticidy nám omytí vodou nepomůže,“ vyvrací zažitý omyl Maryška.

„V našem testu jsme udělali pokus a citron jsme namočili do 10% roztoku octa, nechali ho tam 15 minut louhovat a potom jsme analyzovali, kolik pesticidů zbylo v kůře citronu a kolik přešlo do zkušebního roztoku.“

I po takové proceduře se z kůry uvolní jen 50 % pesticidů. Zbytek v ní zůstane. Navíc může octová koupel znehodnotit chuť citronu. Nespoléhejte ani na účinek vysokých teplot během pečení. Některé pesticidy během pečení zmizí, jiné ne, vysvětluje redaktor.

Výsledky dTestu 20 vzorků citronové kůry

  • Nejlépe dopadly kandované citronové a pomerančové kůry
  • Vůbec nejlepší hodnocení si odnesla pomerančová kandovaná kůra Poex Fruit Exclusiv
  • Mezi citronovými bodovala citronová kůra značky Ensa
  • Na posledním místě skončila kůra značky iPlody zakoupená prostřednictvím e-shopu
  • Mezi sušenými citronovými kůrami nejméně pesticidů obsahovala citronová kůra značky Vitana
  • Nejhorší výsledek si z testu odnesla sušená citronová kůra značky Kotany (obsahovala nejvíc pesticidů)
  • Kdo chce čerstvou citronovou kůru, která bude co nejčistší, měl by sáhnout po bio citronu
Spustit audio

Související