V testu citronové kůry bodovaly bio citrony. Ne všechny jsou ale zcela bez pesticidů
Před vánočními svátky se v redakci spotřebitelského časopisu dTest množí dotazy na kvalitu citronové kůry. Je lepší čerstvá, sušená nebo kandovaná? Jak dopadly v testu?
„Kandovaná kůra je spíš bonbon než koření. Obsahuje 60–70 % cukru,“ upozorňuje Jan Maryška z časopisu dTest. Kromě toho výrobci do kandované kůry přidávají i další látky. Třeba barviva.
Naopak sušená kůra je podle Maryšky srovnatelná se strouhanou kůrou z běžného citronu. A to bohužel i v obsahu a koncentraci ochranných látek.
Máte se bát pesticidů?
Evropská unie zavedla důkladný systém regulace obsahu pesticidů v ovoci. Skládá se ze dvou pilířů. První určuje, které látky se mohou na ochranu ovoce používat. Druhý kontroluje zbytky použitých pesticidů v konečných výrobcích.
Při dodržení všech pravidel by se tak na stůl měly dostat pouze plody ošetřené neškodnými látkami, jejichž stopy ve výsledném produktu nemohou spotřebitelům uškodit. To platí i pro ovoce do EU dovezené.
Bio je nejlepší, ale…
I když koncentrace pesticidů v ovocné kůře není zdraví nebezpečná, je lepší konzumovat tu, která jich obsahuje co nejméně. Podle dTestu tak jsou nejlepší volbou bio citrony. Ty neobsahují pesticidy žádné, nebo jen v zanedbatelném množství.
„Ve srovnání s konvenčním citronem byly ty bio nesrovnatelně lepší. Ale protože se předpokládá, že v bio ovoci nebude vůbec nic, tak i nález jedné, případně dvou látek ve velmi nízkých koncentracích je v testu diskvalifikoval,“ upozorňuje Maryška.
Umýt nestačí. Pomůže ocet?
Někdo ovšem nemá z obsahu pesticidů takové obavy a vystačí si s důkladným omytím běžného citronu. Stačí to ale? „Bohužel s pesticidy nám omytí vodou nepomůže,“ vyvrací zažitý omyl Maryška.
„V našem testu jsme udělali pokus a citron jsme namočili do 10% roztoku octa, nechali ho tam 15 minut louhovat a potom jsme analyzovali, kolik pesticidů zbylo v kůře citronu a kolik přešlo do zkušebního roztoku.“
I po takové proceduře se z kůry uvolní jen 50 % pesticidů. Zbytek v ní zůstane. Navíc může octová koupel znehodnotit chuť citronu. Nespoléhejte ani na účinek vysokých teplot během pečení. Některé pesticidy během pečení zmizí, jiné ne, vysvětluje redaktor.
Výsledky dTestu 20 vzorků citronové kůry
- Nejlépe dopadly kandované citronové a pomerančové kůry
- Vůbec nejlepší hodnocení si odnesla pomerančová kandovaná kůra Poex Fruit Exclusiv
- Mezi citronovými bodovala citronová kůra značky Ensa
- Na posledním místě skončila kůra značky iPlody zakoupená prostřednictvím e-shopu
- Mezi sušenými citronovými kůrami nejméně pesticidů obsahovala citronová kůra značky Vitana
- Nejhorší výsledek si z testu odnesla sušená citronová kůra značky Kotany (obsahovala nejvíc pesticidů)
- Kdo chce čerstvou citronovou kůru, která bude co nejčistší, měl by sáhnout po bio citronu
Související
-
Milují vaše děti krupicovou kaši se skořicí? Pozor na množství koření, upozorňuje časopis dTest
Časopis dTest nedávno otestoval 12 vzorků mleté skořice. Zaměřil se na toxický kumarin, který je běžnou součástí skořice. Kde našli kumarinu nejvíc?
-
Výsledky testu vinných klobás. „Hlavní je číst etikety,“ radí Jan Tuna
Vinná klobása se zabydlela nejen na vánočním stole. Je lepší koupit si ji v řeznictví, nebo v supermarketu? A jak poznáme, že kupujeme kvalitní výrobek?