Josef Baxa: Ministři spravedlnosti se střídají jako svatí na orloji. Mají politici vůbec zájem zefektivnit soudnictví?

24. duben 2019

Českou justici povede už čtvrtý ministr spravedlnosti během jednoho roku. Proč rezignoval dosavadní šéf resortu Jan Kněžínek a co lze očekávat od nové ministryně?

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek před několika dny rezignoval. Unie státních zástupců považuje jeho odchod za překvapivý. Podobně ho v pořadu Jak to vidí hodnotí i bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa:

„Jestliže někdo přijme roli člena vlády, mělo by to být rozhodnutí velmi odpovědné a s předpokladem, že bude funkci vykonávat, dokud je třeba. Nevím, jestli Jan Kněžínek důvod k odchodu měl. V každém případě ho nikomu veřejně nesdělil. Asi i proto se objevují otazníky a pochybnosti.“

Kněžínek byl kompetentní

Marie Benešová a Jan Kněžínek

Odstupující ministr si podle Baxy během 10 měsíců v úřadě počínal odpovědně a kompetentně. „Bylo vidět, že se nemusí rozkoukávat, že ví, co je jeho úkolem, a začal tyto úkoly hned plnit. O to překvapivější je jeho odchod.“

Kněžínka má nahradit Marie Benešová. Do křesla ministra spravedlnosti tak v krátké době usedne už pátá osoba z hnutí ANO v řadě. Podle Baxy tak působí rozporuplně prohlášení, že jejím hlavním úkolem bude stabilizace justičního prostředí.

Je to přímo ukázka trvající nestability ve chvíli, kdy se ministři střídají jako svatí na orloji. A vzbuzuje to otazníky, jestli ti, kdo sestavují vládu a vybírají osoby do funkcí ministrů, tomu opravdu rozumějí. A jestli je tam přítomna koncepce a dlouhodobé strategické uvažování,“ míní Baxa.

Líní soudci?

Osoba ministra může mít podle něj velký vliv na celkovou podobu resortu spravedlnosti. Nastupující ministryně Marie Benešová je příznivkyní prezidenta Miloše Zemana a otevřeně sdílí i jeho názor o nepracovitých soudcích. Paušálně hodnotit jakékoli ústavní činitele je podle Josefa Baxy velmi nebezpečné a i veřejnost to vnímá jako zneklidňující.

Společnost by měla říci, jaké chce mít soudce, aby jim mohla věřit. Justice je odjakživa všude postavená na důvěře a akceptace soudního rozhodnutí je někdy jenom otázka důvěry. Lidé musí mít důvěru v systém i v každého jednotlivce. A tu odvodí mimo jiné od toho, jak budou kandidáti vybíráni, jakou ponesou odpovědnost a jak budou přesvědčiví ve svém rozhodování.
Josef Baxa

Jestliže slyšíme na adresu jedné ze státních mocí, které lidé v zásadě důvěřují a na kterou se obracejí k ochraně svých práv, že to prostředí je nějaké podivné, není to rozhodně dobré,“ říká s tím, že soudci jako jediní ústavní činitelé mají kárnou odpovědnost, která může vyústit ve zbavení funkce, a dodává: „Justice si nezaslouží takovéto paušální odsudky.“

Další témata rozhovoru: Proč se dlouhodobě nedaří zkrátit délku soudního řízení? Mají soudy v rukou nástroje, jak to změnit? Mohla by justici zefektivnit umělá inteligence? A co doopravdy chybí českým soudcům?

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související