Josef Baxa: Byl by zázrak, kdyby politici chtěli posílit nezávislost soudů

13. únor 2019

Snažila se i prezidentská kancelář ovlivnit justici? Sněmovní podvýbor pro justici dospěl k závěru.

Sněmovní podvýbor pro justici dospěl před pár dny k závěru, že nezávislost Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu ČR nebyla ohrožena. Soudcům doporučil, aby snahy ovlivnit justici hlásili předsedům svých soudů. A výkonné moci zase, aby se zdržela jakýchkoli postupů, které by mohly vyvolávat podezření.

Zázrak ze světa politiky

„Popravdě, pokud ze světa politiky dochází k takovým pokusům, tak by to byl spíš zázrak, kdyby tentýž svět politiky přišel s nějakými zásadními kroky k posílení nezávislosti soudní moci a posílení její nestrannosti,“ prohlašuje soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v pořadu Jak to vidí...

Vladimíra Dvořáková: Ovlivňování soudu ze strany politiků je nepřípustné

Vladimíra Dvořáková

Navrhoval prezident Miloš Zeman bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu „výměnný obchod“? A kdy vlastně mohou soudci komunikovat s politiky?

Musíme si pomáhat?

Baxa připomíná, že máme celkem jasná pravidla, že nikdo nesmí zasahovat do nezávislého soudního rozhodování (je to trestný čin), že soudci jsou dobře zaplaceni, že mají postavení atd. „Pokud ale na druhé straně vidíme, že celá řada společenských procesů je ovlivňována a že ti lidé, kteří se o ovlivnění snaží, nerozlišují, jestli ovlivňují učitele ve škole nebo známého lékaře nebo někde na úřadě. Je to pořád ta naše setrvačnost v musíme si pomáhat a nemáš někde známé, zařiď mi to.“

Co si z kauzy vzít?

Co si z kauzy vzít? „Asi určité poučení, že to, čeho jsme tady byli svědky, se může opakovat. Na jakékoli úrovni. A že se bohužel nevymyká tomu, co nás ve společnosti provází – snaze o zasahování nepřípustným způsobem do různých procesů. Lidé někdy nerozlišují, že to, co chtějí,“ říká Baxa pro Dvojku.

Další témata rozhovoru: jak uchovat nezávislost justice; jaká generace soudců vyrostla po roce 1989; personální změny v justici; novela trestního řádu; spor o soudce na Slovensku.

autoři: Zita Senková , rota
Spustit audio

Související