Vladimíra Dvořáková: Ovlivňování soudu ze strany politiků je nepřípustné

28. leden 2019

Navrhoval prezident Miloš Zeman bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu „výměnný obchod“? A kdy vlastně mohou soudci komunikovat s politiky?

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman nabízel vedení Ústavního soudu výměnou za verdikt ve věci jmenování profesorů. Místopředseda Ústavního soudu Vojtěch Šimíček zase uvedl, že ho hradní kancléř Vratislav Mynář kontaktoval kvůli služebnímu zákonu, jehož zrušení se prezident domáhal. Podle Zemana se mu Baxa jen mstí za to, že ho nejmenoval znovu do funkce.

Zákon platí pro občany i pro politiky

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové musí být v demokratické společnosti nezávislost soudní moci zajištěna tím, že se soudci nebudou ve věci živých kauz, které mají v gesci, scházet s nikým.

Tomáš Zima: Soud rozhodl, že prezident není nad zákony

Miloš Zeman

Prezident ČR musí znovu rozhodnout ve věci nejmenovaných profesorů. Bude teď sám posuzovat kvalitu odborných publikací? A jak ve skutečnosti probíhá proces návrhu na jmenování profesorem?

„V demokracii platí, že politik může dělat v rámci své funkce jen to, co mu zákon povoluje. Občan může dělat to, co mu zákon nezakazuje,“ říká v pořadu Jak to vidí Vladimíra Dvořáková. „A zákon zakazuje občanům, aby chodili za soudcem, který řeší jejich kauzu nebo jakoukoliv jinou kauzu, která je zajímá, a říkat mu, rozhodněte tak nebo onak. A u politiků je to ještě výraznější. Takové jednání je nepřípustné.“

Moderátorku Zitu Senkovou zajímalo, proč Josef Baxa nepřišel s obviněním bezprostředně poté, co se schůzka s prezidentem uskutečnila. „Bylo by velmi problematické, kdyby to udělal v době, kdy byl ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu nebo bezprostředně poté, co měla být kauza teprve řešena,“ myslí si Vladimíra Dvořáková. Zpochybnil by tak podle ní vnímání objektivity rozsudku.

Další témata rozhovoru: Dá se předejít ovlivňování soudců? Měl by mít prezidentův kancléř bezpečnostní prověrku? Stojí současná Venezuela nad propastí? Kam další vývoj v zemi směřuje? A čím byl specifický nedávný americký „shut down“?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související