Ivan Hoffman: Nachytat Miloše Zemana je těžké. Ke všemu se hrdě hlásí

4. únor 2019

Senátorský klubu pro liberální demokracii Senátor 21 chystá ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Má pokus senátorů kolem Václava Lásky smysl?

„Šanci na spěch tato žaloba nemá. Nikdo, kdo je trochu soudný, nepředpokládá, že by prezident Zeman byl souzen, či dokonce odsouzen. Ale hodně lidí si užívá samotnou debatu o tom, že se někdo pokouší zformulovat principy, ve kterých by se měl vysoký ústavní činitel pohybovat,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman, podle nějž je společenská debata o tom užitečná.

Justice politickým tlakům odolá

Prezident Miloš Zeman a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

„Nachytat Miloše Zemana u něčeho protiústavního je nesmírně těžké, protože se ke všemu přiznává a hrdě hlásí. A to, co dělá, má promyšlené, a přesně ví, co si může dovolit. Nepostupuje bezhlavě, ale testuje hranice ústavy,“ hodnotí komentátor v pořadu Jak to vidí.

„Vliv Hradu na justici se přeceňuje. Naše justice je sebevědomá a je schopná se ubránit politickým tlakům. Ale její prestiž u nás není příliš vysoká. Měla by se lépe ujmout společenské role, kterou má,“ myslí si Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: Vyroste v pražských Letňanech nová vládní čtvrť? Mělo by být trestné mazání příspěvků na sociálních sítích kvůli ochraně svobody slova? USA a Rusko vypověděly dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu uzavřenou v roce 1987. Máme se bát nových závodů ve zbrojení?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související