Jiří Pondělíček: Trump si hraje s ohněm. Napadáním voleb podrývá důvěru Američanů

5. listopad 2020

Spojené státy stále sčítají hlasy odevzdané v prezidentských volbách. Kdo zasedne v Bílém domě, pořád není rozhodnuto. Koho zvolí rozpolcená americká společnost? A jak volby vnímá svět?

Čtěte také

Demokratický kandidát Joe Biden mírně vede. Přesto se zdá, že jeho náskok na Donalda Trumpa bude menší, než se čekalo.

„Průzkumy, které Bidena favorizovaly, se spletly v mnoha státech, přesto se celkový model nemýlil. Vysoká šance Bidena ve statistických modelech byla dána tím, že měl hodně polštářů – hodně států, které mohl získat, ale nemusel,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček.

Naopak pokud by Trump nezískal Arizonu, jeho cesta do Bílého domu by byla vyloučena.“ 

Politická mobilizace Ameriky

Volby odrážejí rozpolcenost Ameriky. „Zajímavé je, že se oběma kandidátům podařilo přitáhnout k urnám spoustu nových voličů. Volební účast atakuje hranici 145 milionů voličů, což je výrazně více než v minulých volbách. Trump má už teď více hlasů než Obama v roce 2008. Je tam vidět obrovská politická mobilizace,“ říká host Dvojky.

Joe Biden pochází z Pensylvánie. Jak výrazně může Pensylvánie promluvit do současných prezidenstkých voleb? Platí rovnice modrá města – červený venkov? „Podobný trend je možné sledovat všude, ne jen v Pensylvánii. Venkovské obvody jsou skutečně rudé. Mění se ale bohatší předměstí. Ta se od republikánů mírně odvracejí. Naopak republikáni si to vynahrazují v odlehlejších, méně zalidněných oblastech.“

Samozvaný prezident

O vítězi voleb stále není jasno. Přesto se Donald Trump již včera označil za vítěze a vyzval k zastavení sčítání hlasů. Podle amerikanisty Trump částečně pokračuje v předvolební rétorice a snaze vybudit své příznivce. Po volbách se zřejmě pokusí zpochybnit výsledky, nebo minimálně požádá o přepočítání hlasů a bude se snažit korespondenční hlasy vyřadit.“

Čtěte také

V několika státech už kampaň Donalda Trumpa podala žaloby na průběh voleb. „Je to nebezpečná hra s ohněm. V roce 1960 byly volby také velmi těsné a vypjaté. Na mnoha místech se podvádělo. Nixon přesto tenkrát volby nezpochybnil, dokonce odmítl i přepočítávání hlasů. Právě proto, aby nepodrýval důvěru v systém,“ připomíná amerikanista.

Podle něj je šance, že přepočítávání hlasů něco změní, velmi malá. Nicméně je možné, že spor bude muset rozhodnout Nejvyšší soud, aby se stihl termín volby volitelů. Lidové hlasování tak prostě bude vyřazeno.“

Jak na volby pohlíží okolní svět?

„Evropa si přeje zvolení Bidena, aby se uklidnily vyhrocené obchodní vztahy. Dobré vztahy s Amerikou bude nadále udržovat Varšava, ať už je v Bílém domě demokrat, nebo republikán. Co se týče Ruska, dezinformační kampaně podporovaly Trumpa. Jakýkoli rozpor v americké společnosti a chaos je totiž pro Rusko dobrý.

Ke změnám by mohlo dojít na Blízkém východě. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry by Biden byl proizraelský. Nečekám ale, že by se politika otočila o 180 stupňů. Čína si zřejmě rovněž přeje méně vyhrocené obchodní vztahy. Na druhé straně může vnímat negativně, že Joe Biden by mohl obnovit americkou účast na transpacifickém partnerství. A že by tedy spolu se státy jako Japonsko, Vietnam nebo Filipíny mohla Amerika vytvořit jednotnější ekonomickou hráz čínské expanze,“ uzavírá Jiří Pondělíček.

Další témata rozhovoru: role Pensylvánie v amerických prezidenstkých volbách; štěpící linie americké společnosti; předávání moci a umění prohrávat. 

Spustit audio

Související