Jak pěstovat vztahy s tchyní nebo snachou? Radí psycholog

22. říjen 2019

Do poradenské rubriky pořadu Dva na Dvojce se dovolaly dvě posluchačky: jedna má problém obnovit pochroumaný vztah se svou tchyní, druhá naopak se snachou. Na jejich dotazy odpovídá psycholog Pavel Rataj.

„Je důležité se zastavit, zvážnět, přestat bagatelizovat,“ říká psycholog Pavel Rataj. „Po dvou třech letech vztahu se projevují naše odlišnosti, nastávají nedorozumění, hádky, odmítnutí. Když ty malé věci necháte být, je to, jako když přivezete na zahradu malý kontejner jedu. Nenechte svoje vztahy takto zvadnout.“

Starosti tchyně i starosti s tchýní

Babička s vnoučetem

Jak pěstovat vztahy s tchyní, která vám nikdy nefandila, nepomohla s dětmi a teď je stará a sama? „První věcí je zpracovat v sobě zahořklost ze situací, kdy jste byla zraněná, odmítnutá, ponížená, nedoceněná. Je potřeba tyhle emoce vyhojit.“

Starosti se vztahy může mít ale i tchyně, kterou nesnáší její snacha a nedovoluje jí stýkat se s vnoučaty. „Je výhodné, když jsou vnoučata v kontaktu s prarodiči, aby v jejich mentální mapě nevznikaly vnitřní tabu vztahů. Asi bych pečoval o vztah s vnoučaty. Soudci jsou v tomto případě vstřícní,“ dodává psycholog Pavel Rataj.

Může mít člověk pěkný partnerský vztah, přestože vyrůstal v neúplné rodině? Jak pěstovat vztah s chorobně žárlivým partnerem? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související