Ivan Kraus: Jednoduché řešení uprchlické krize neexistuje! Ale bojím se, že to je benzín pro auta populistů

21. květen 2015

Plán kvót na přijetí uprchlíků do jednotlivých zemí EU je podle spisovatele asi nerealizovatelný. A velmi lehce zneužitelný. Už dříve se prý Kaddáfímu platilo za „nepropouštění“ uprchlíků dál. Navíc se začíná mluvit o hrozbě infiltrace radikálních islamistů.

„Musí se vymyslet něco jiného. Je to velká politická výzva pro jednotlivé země, ale i pro celou Evropu. Jednoduché řešení je totiž vždy katastrofa. To je benzín pro vozidla kandidátů populistických stran,“ říká.

Ivan Kraus je prý opravdu rád, že nepatří k těm, kteří o tom budou rozhodovat. „Čím víc o tom čtu, tak jsem zmatenější. Jedni říkají, že už před válkou v Sýrii se chudoba zemí na Blízkém východě výrazně snížila. Druhá otázka je, když jsem tedy chud, kde získám ty tisíce dolarů, které vyžadují pašeráci, abych se tím zoufalým člunem dostal do Evropy.“

Peníze pro Kaddáfího

Navíc Muammar Kaddáfí si prý už v roce 2010 vyžádal 7 bilionů liber za to, že nepustí ty, kteří budou procházet Libyí, do Evropy. „Jinak budou vaše země do pár let černé. Je to brutální, je to kruté.“


Ivan KrausChtěl bych vědět, jak svým souvěrcům a příbuzným pomohou šejci v emirátech. Nikde o tom nic nečtu.

Infiltrace radikálních islamistů

Ani po přijetí kvót stanovujících přesný počet lidí, o které se jednotlivé země mají postarat, se nedá zaručit, že ti lidé nepůjdou dál. Třeba do Německa a Francie. Do vznikajícího chaosu teď navíc přicházejí informace, že jsou mezi uprchlíky infiltrováni radikální islamisté z Islámského státu.

Čtěte také

Dluh kolonialismu? Demagogie

Debaty o uprchlících jako dluhu za kolonialismu jsou podle Krause demagogií. „Co neustále čteme? Jak tam jdou miliardy na zdravotnictví, školství, na infrastrukturu, a to po desítky let. Tyto země přece nejsou izolovány od naší humanitární pomoci.“

Xenofobní Evropa

Spisovatel souhlasí s tvrzením německého deníku, podle kterého uprchlická krize vyvolala v Evropě xenofobní nálady. Největší obavy z vyvolané krize ale vidí v přicházejícím populismu politiků. „Populismu se opravdu bojím nejvíc. Je to jízdenka na volby.“

A populisté už se svou rétorikou začali. Už dnes některé země hovoří o změnách pravidel přistěhovalectví, další zase o Schengenu II., tedy zjednodušeně řečeno o uzavření hranic.

Krize s uprchlíky při pobřeží Thajska, Malajsie a Indonésie tak trochu připomínají tu, kterou zažívá Evropa ve Středozemním moři.

Padne zeď Anežského kláštera? A máme si své jedinečné památky, v podobě Starého města v Praze, vážit, nebo dokonce chránit zuby nehty? A jaký dojem na Ivana Krause udělal Svět knihy 2015? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Ivan Kraus , zis
Spustit audio