Ivan Hoffman: Obrat v kauze Čapí hnízdo není překvapivý. Babiš měl kdysi v Agrofertu dobré právníky

23. září 2019

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že je připraven udělit abolici v kauze Čapí hnízdo. Co by to znamenalo a hrozí vůbec taková situace?

Prezident Miloš Zeman koncem minulého týdne uvedl, že pokud by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil trestní stíhání Andreje Babiše kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo a vrátil věc k došetření, stíhání by zastavil. Využil by své ústavní právo, tzv. abolici.

Prezidenta zajímá vlastní publicita

Prezident rád glosuje aktuální dění a na kauze Čapí hnízdo se jednoduše přiživil, myslí si komentátor Ivan Hoffman: „Věděl, že jakkoli se k tomu vyjádří, dostane se do centra politického diskursu. Myslím, že pan prezident je rád, když se o něm mluví v jakékoli souvislosti. Publicita ho zajímá ze všeho nejvíc.“

„Udělení abolice je v této chvíli ryze teoretická debata. A když Andrej Babiš říká, že by ji nepřijal, je docela zbytečné, aby ji prezident uděloval. To hlavní je, že hovoříme o něčem, k čemu s velkou pravděpodobností vůbec nemůže dojít,“ je přesvědčený Hoffman.

Babiš udělal to, co stovky jiných

Městské státní zastupitelství zveřejnilo kompletní usnesení Jaroslava Šarocha k Čapímu hnízdu.

Obrat v kauze Čapí hnízdo novinář nehodnotí jako překvapivý: „Potvrdilo se, že Andrej Babiš v Agrofertu kdysi měl dostatečně dobré právníky, kteří uměli sepsat žádost o dotaci tak, aby vyhovovala nastaveným pravidlům.“

„Udělal to stejně jako stovky a tisíce dalších. A celá kauza začala být zajímavá až v okamžiku, kdy vstoupil do politiky. Z kauzy ekonomické se tak stala kauza politická.“

Zlo jsou dotace, ne Babiš

„Všichni vědí, že dotace byly původně určené pro podniky malé a střední, což Agrofert nikdy nebyl. A aby byly podmínky splněny, musela být farma nejprve vyňata z Agrofertu, musela vzniknout vlastní firma… Ale to všechno je práce, kterou dělají právníci, a ve snaze dostat se k dotacím udělají všechno pro to, aby je dostali,“ říká Hoffman.

„To hlavní zlo není, že někdo správně vyplní žádost. Ale že dotace vůbec existují. Že pokřivují trh a znemožňují regulérní hospodářskou soutěž. A místo toho, aby pomáhaly malým proti velkým, tak jen zvýhodňují ty, kteří mají nejlepší právníky.“

Další témata rozhovoru: fungování ČSSD ve vládní koalici; kauza Čapí hnízdo v zahraničí; premiér Babiš vs. primátor Hřib; projekt vládní čtvrti v Letňanech; (ne)vyloučení Jaroslava Foldyny z ČSSD; úspěch českých basketbalistů na světovém šampionátu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.