Josef Baxa: Prezident není soudce. V kauze Čapí hnízdo by tak měl být víc zdrženlivý

18. září 2017

Jakou důvěru ve spravedlivé rozhodování naší justice mají politici nebo prezident republiky? Byl to opravdu test funkce právního státu?

Na poslední sněmovní schůzi se poslanci hodiny rozhodovali, jestli zbaví imunity Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Policie chce oba stíhat kvůli možným dotačním podvodům v kauze Čapí hnízdo. Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy justici asi dvakrát nedůvěřují.

Žijeme ještě v právním státě?

„Jsou evidentně nejistí, protože ji naštěstí nemají pod svým vlivem. Nemohou tak předvídat, jak vyšetřování dopadne. Přestože by to někteří jistě chtěli,“ komentuje. Bylo hlasování o imunitě testem fungování právního státu, jak se všude spekuluje?

„Prezidentská milost, imunita poslanců a senátorů jsou jen relikty minulosti.“ Podle Baxy nemůže jít o běžný prostředek politického boje. „Někteří si pletou role. Chtějí vyšetřovat, soudit, nebo dokonce bránit ve vyšetřování. To je věc orgánů činných v trestním řízení. Ty na to mají kompetence. Výsledkem jejich práce je pak nárok na spravedlivý proces.“

Role prezidenta je úplně jiná!

Do kauzy vstoupil i prezident Miloš Zeman. Policejní žádost načasovanou tehdy dva měsíce před volbami považuje za provokaci a možné zneužití policie. S oběma poslanci se už setkal, na Hrad pozval i ministra vnitra Milana Chovance. Údajně proto, aby vyslechl všechny strany sporu.

„Při vší úctě k institutu prezidenta, to by opravdu dělat neměl. Není ani vyšetřovatel, žalobce natož soudce. Na místě je tady jeho velká zdrženlivost. Neměl by vytvářet ani dojem, že by mohl vyšetřování a orgány činné v trestním řízení jakkoli ovlivňovat.“

Prezident Miloš Zeman na návštěv farmy Čapí hnízdo Andreje Babiše

Načasování? Nesmysl...

Baxa připouští, že je těžké, odlišit politickou a ústavní prezidentskou roli. „Ale ti, se kterými mluvil nebo mluvit bude, by správně o celé kauze vůbec neměli vědět, natož aby mohli nějak zasahovat.“ Soudce taky odmítá spekulace o záměrném načasování obvinění.

„Pro justici, policii nebo státní zastupitelství neexistuje vhodnost (nebo nevhodnost) konání. Politici by měli konečně pochopit, že tyto instituce nemají někde nějaký nařízený předvolební budík, podle kterého se rozhodují. Naopak, oni musejí konat neprodleně.“

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio