Ivan Hoffman: Kvůli směrnici Evropské unie si hraboši na jedech pochutnávají

12. srpen 2019

V Česku se přemnožili hraboši a odborníci se přou o to, co s tím. Ústřední kontrolní zkušební ústav zemědělský rozhodl, že se hlodavci budou hubit jedem, to ale kritizovalo ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo zemědělství následně povolení pro plošné použití jedu pozastavilo.

Čtěte také

„V tomto případě nestojím na straně ochránců přírody, respektive hrabošů, ale spíš na straně zemědělců. Ta kalamita je opravdu vážná,“ míní komentátor Ivan Hoffman, který přemnožení hlodavců pozoruje na vlastní zahrádce.

Plošná aplikace jedu Stutox II může podle ekologů ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky.

Hoffman ovšem namítá, že pro jeho použití je třeba licence a přípravek není volně k prodeji: „Navíc není úplně levný, takže nehrozí, že by ho někdo používal jen tak z rozmaru. Učiní tak tehdy, když to pro něj bude ekonomicky výhodné.“

Hraboši jsou teď takové módní letní téma. Všichni o tom hovoří a přehánějí – ochránci zvířat i zemědělci, každý ze svých důvodů. Skutečné řešení by bylo vrátit se do minulosti a přeměnit krajinu, aby byla životaschopnější.
Ivan Hoffman

Může za to Unie?

Ivan Hoffman

Hoffman dává částečně vinu i Evropské unii – kvůli její směrnici prý došlo k výraznému snížení účinné látky u jedné z volně prodejných návnad proti hlodavcům:

„Díky tomu si naši hlodavci na tom jedu spíše pochutnávají, aniž by je ohrožoval na životě, výtečně se množí a sklizeň zvládají doopravdy výborně.“

Naopak v Polsku je podle komentátora přípravek stále ještě dostupný v původním balení s dvojnásobným množstvím účinné látky, a navíc za poloviční cenu.

Jiné týrání zvířat

Podle některých zemědělců je ovšem spíše třeba přizpůsobit osevní postupy a pomáhá prý například hluboká orba nebo bidýlka pro dravé ptáky. Může být řešení takto jednoduché? „Myslím, že ne. Na přemnožené hlodavce už nestačí ani přemnožení dravci,“ reaguje Hoffman.

Čtěte také

Ptáci podle jeho zkušeností dávají před nejistým lovem polních myší přednost slepicím. „Docela bych uvítal, kdyby ochránci zvířat s těmi svými dravci něco udělali. Protože takový jestřáb když žere slepici zaživa, tak se evidentně dopouští týrání zvířete,“ glosuje komentátor s tím, že některé slepice se sice podaří vyléčit, ale až do konce života si s sebou nesou trauma.

Další témata rozhovoru: Je k záchraně planety nutné omezit konzumaci masa? Blíží se krize automobilového průmyslu? A přikročí ve Spojených státech k regulaci zbraní?

Spustit audio

Související