Václav Cílek: Budeme se muset uskromnit. Vývoj směruje k vegetariánství

18. srpen 2018

Svět se mění z minuty na minutu a jisti si nemůžeme být prakticky ničím. Budeme se muset na aktuální podmínky více adaptovat? Neustrnula společnost v optice předchozích let?

„Adaptace se stane nejdůležitějším mechanismem toho, co budeme moci dělat. A to jak s krajinou, úrodou, tak sami se sebou. Furt se máme dost dobře, takže máme z čeho brát. Máme prostě dobrý základ,“ říká geolog Václav Cílek.

Václav Cílek: Proč vám už neproprší dovolená?

déšť

Kam se podělo dříve převládající západní proudění vzduchu, které obvykle přinášelo vodu?

Do budoucna se ale bude muset změnit i náš vztah k půdě. Jedinou možností podle Cílka je dobrovolná (či nedobrovolná) skromnost. Co vše si pod tím lze představit?

Podle geologa bychom v budoucnu měli jezdit méně autem, spotřebovávat méně věcí, a když si něco koupíme, tak spíše něco kvalitního a nosit to, dokud se to neroztrhá. „Celkově méně nakupovat a prostě více věci využívat. Taky lépe hospodařit s potravinami, k tomu přicházejí vlastní zahrádky a otázka samozásobitelství.“

Dobytka je moc

„A také se ukazuje, já to jako masožravec neříkám rád, že maso a dobytek způsobují jedny z největších změn v našem životě.“ Podle Cílka bychom tak v budoucnu měli spotřebovat rozhodně méně masa, což povede k jakémusi pomyslnému návratu k lidským kořenům.

Dobytka je totiž dvojnásobně víc než lidí a dopad krav na krajinu a na klima je podle expertů poměrně velký. „Když je dobytka málo, má spíš pozitivní dopad. Když je ho příliš, je to negativní. Vývoj tedy směřuje k tomu, co bylo vždycky: k částečnému vegetariánství.“

O letních prázninách vám kromě běžného vysílání průběžně přinášíme speciální editorský výběr témat z pořadu Jak to vidí za poslední rok.
 

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související