David Storch: Biopaliva byla chyba, ale jinak EU české přírodě pomáhá

23. květen 2019

Bez EU by stav životního prostředí byl mnohem horší než dnes, tvrdí profesor z Centra pro teoretická studia UK a AV ČR. Proč je podle něj veřejnost k Unii nespravedlivá?

Za 15 let od vstupu naší země do Evropské unie přišla do Česka řada směrnic na ochranu přírody. Nezanedbatelný je ale také tok peněz na řešení nejrůznějších environmentálních a ekologických problémů, doplňuje v pořadu Jak to vidí... David Storch. Pomáhá tedy jak legislativa, tak přímé projekty a operační programy.

EU udělala s biopalivy chybu, ale…

Sklizeň kukuřice v Rábíně na Prachaticku

Složitější je situace v zemědělské krajině, což je problém moderního industrializovaného zemědělství. To se zaměřuje na monokulturní pěstování a chemizaci, jež způsobují zásadní degradaci půdy,“ připouští Storch na Dvojce.

„Evropská legislativa se s tím snaží něco dělat, existují nejrůznější dotační programy, jak zemědělství udělat ekologicky příznivější. Pravda ovšem je, že se to moc nedaří.“ Veřejnost ale některé zásahy EU vnímá silně negativně. Třeba energetické plodiny, respektive biopaliva.

Evropské nařízení na podporu biopaliv byla chyba, ale podle Davida Storcha je nespravedlivé, když veřejnost vnímá pěstování těchto plodin a speciálně řepky jako jediný efekt Evropské unie na naši přírodu.

Problém je industrializované zemědělství

Zemědělství a způsob, jakým lidstvo získává potraviny, je taky hlavní příčinou poškozování přírodních ekosystémů, jak je pojmenovává nedávno vydaná obsáhlá zpráva Mezinárodního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby.

Je to zdaleka nejdůležitější motor těchto změn. A to jak na souši, tak v moři. Protože to způsobuje transformaci celých ekosystémů,“ zdůrazňuje Storch. Dalšími příčinami podle zmiňované zprávy OSN o proměnách biodiverzity jsou přímé využívání organismů, což je problém především v mořích a oceánech, dále změny klimatu, znečištění a biologické invaze.

Další témata rozhovoru: Hrozí naší civilizaci, že vyschne? A můžeme tomu předcházet? V jaké kondici jsou české rybníky? Jak ohrožují české lesy invazivní druhy houbových chorob? K čemu slouží národní seznam invazivních druhů a proč vypadl z návrhu zákona o ochraně přírody?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související