David Storch: Negativa biopaliv jasně převažují. EU to přepískla

16. květen 2017

Jídlo lidem, ne autům. To bývaly nejčastější protesty proti biopalivům. Jenže ony straší i vysokým podílem palmového oleje a možná i ještě většími emisemi CO2.

Biopaliva vznikla jako prostředek k řešení emisí CO2. „Říkalo se, že vlastně žádné emise nemají, protože z CO2 vyrostly, takže se jen do vzduchu vrací. Není tam ten přebytek jako u fosilních paliv. Ale potom se zjistilo, že negativa biopaliv poměrně jasně převažují,“ připomíná biolog David Storch.

Nechceme potravinová paliva!

„Například místo aby se pěstovaly plodiny k uživení lidí, pěstují se proto, aby se přidávaly do nafty nebo do benzínu. A to vedlo k obrovskému byznysu. Jedním z největších problémů tohoto byznysu je pěstování palmového oleje.“

Protože je výroba palmového oleje levná, vyprodukuje se ho ročně ve světě na 60 milionů tun. Jenže jeho pěstování jde na úkor tropických pralesů. „A ty se ničí naprosto fatálně. Přitom jsou to biologicky nejbohatší ekosystémy na naší planetě,“ varuje Storch.

Jak proti palmovému oleji bojovat?

„Omezení se dá dosáhnout předpisy ohledně obsahu palmového oleje v potravinách a speciálně v biopalivech,“ vidí jasné řešení Storch. Jenže biopaliva jsou podstatnou součástí plánu EU na boj s emisemi. „Unie se s tím musí nějak vyrovat,“ říká ekolog lakonicky.

„Už si ale uvědomila, že to s biopalivy přepískla. Že problémy, které z nich plynou, jsou větší než ty, které řeší.“ Dokonce je prý i dost pravděpodobné (a některé výzkumy to i ukazují), že emise CO2 z biopaliv jsou nakonec větší, protože na pěstování potřebujete naftu.

Logo

Nápis na ceduli hlásá: „Jídlo by mělo být pro lidi, ne pro auta!“

autoři: zis , David Storch , rota
Spustit audio